14.9 C
Bucharest
Tuesday, 19 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaCrucea Roșie: Sute de civili au fost evacuați în regiunea Zaporozhia, controlată...

Crucea Roșie: Sute de civili au fost evacuați în regiunea Zaporozhia, controlată de Ucraina

Comitetul Internațional al Crucii Roșii(CICR) a declarat că peste 300 de civili au fost evacuați în siguranță în orașul Zaporozhia, controlat de Ucraina, miercuri (4 mai).

Videoclipul difuzat de CICR a arătat autobuze și vehicule care soseau în Zaporozhia.

Reuters nu a putut verifica de unde au venit oamenii din videoclipul CICR.

Peste 300 de civili au fost evacuați din Mariupol și din alte zone din sudul Ucrainei, ca parte a unei operațiuni comune ONU-Crucea Roșie care s-a încheiat miercuri, a declarat coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Osnat Lubrani.

Două autobuze trimise pentru evacuarea civililor dintr-un oraș ucrainean atacat puternic de forţele ruseşti ar fi dispărut, anunţă BBC News, care citează un oficial militar.

Un oficial militar din Popasna, în regiunea Donbas, a declarat că unul dintre cele două autobuze, condus de voluntari, a fost atacat în interiorul oraşului.

Mikola Khanatov a spus că nu există nicio veste despre cel de-al doilea vehicul, un autobuz şcolar condus de un profesor de istorie din localitate.

Dintre cele trei autobuze trimise la Popasna, oraș ucrainean, două nu s-au mai întors și ar fi dispărut

Unul dintre voluntari, Galina Kroshka, a declarat că vineri au fost trimise trei autobuze la Popasna pentru a ajuta la evacuarea a sute de civili. Două dintre ele nu au reuşit să se întoarcă în oraşul Bakhmut, potrivit epicnews.ro.

„ Suntem foarte îngrijorați. Autobuzele noastre nu s-au întors și nici nu am mai avut vreun contact cu acestea de ieri”, a declarat Galina, care, împreună cu soțul ei, transportă civili, dar și ajutoare umanitare.

Popasna este o localitate intens disputată în ultimele săptămâni, dar există rapoarte potrivit cărora forțele rusești controlează acum aproape întregul oraș.

Nu există niciun acord între Ucraina şi Rusia asupra înfiinţării unui coridor umanitar care să permită evacuarea de civili blocaţi împreună cu soldaţi ucraineni în complexul metalurgic asediat Azovstal din Mariupol, în sud-estul Ucrainei, a atenţionat luni Kievul, informează AFP şi Reuters.

Astfel, operațiunea de joi pentru salvarea acestor civili ce au fost evacuați spre Zaporozhia, este un succes al Crucii Roșii și al ONU.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un șofer beat a scăpat cu viață după două accidente și un incendiu! Mașina în care se afla bărbatul a ars ca o torță

Incendiul urmat de o deflagrație a fost văzut de la câțiva kilometri distanță. Martorii spun că șoferul abia se mai ținea pe picioare...

Un medic chirurg din Timișoara a fost trimis în judecată pentru luare de mită de la 26 de pacienți

Un medic chirurg de la un spital din Timişoara a fost trimis în judecată pentru luare de mită, după ce ar fi primit importante...

Tânăr surprins dansând gol pușcă la un festival de muzică techno din Mamaia! Imagini halucinante

În imaginile apărute în mediul online se poate vedea tânărul care se află în fața scenei, complet dezbrăcat, și încearcă să danseze.  ...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies