1.1 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaUcraina respinge informațiile venite din SUA, conform cărora explozia soldată cu 17...

Ucraina respinge informațiile venite din SUA, conform cărora explozia soldată cu 17 morți a fost produsă de o rachetă proprie

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) dezminte informațiile difuzate de presa din SUA, cu privire la cauza exploziei care a produs 17 morți în orașul Kostiantinivka (Konstantinovka) din regiunea Donețk.

Ziarul american New York Times cita surse care afirmă că explozia produsă la 6 septembrie 2023 în piața centrală din Kostiantinivka “a fost rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene rătăcite”. Experții consultați de ziarul american susțin că o asemenea rachetă, lansată dintr-un sistem antiaerian mobil Buk, poate devia de la traseu, ca urmare a unei defecțiuni. Articolul pe acest subiect a fost publicat de presa din SUA la data de 18 septembrie 2023.

Dezmințind aceste informații, Ucraina a precizat că “SBU investighează încă o crimă de război a Federației Ruse”. „Potrivit datelor din anchetă, inamicul (Rusia – n.n.) a lovit o locaţie civilă cu ajutorul unui complex de rachete S-300”, susține SBU.

La rândul lui, un consilier al președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a explicat că ancheta pe care o realizează autoritățile Ucrainei este încă nefinalizată.

“Fără îndoială, apariția articolelor în mass-media străină cu îndoieli cu privire la implicarea Rusiei în atacul asupra Kostiantynivka implică creșterea teoriilor conspirației și, prin urmare, necesită o examinare și o evaluare juridică de către autoritățile de investigație. Societatea va primi cu siguranță un răspuns la întrebarea ce s-a întâmplat exact în Kostiantynivka. Ca și în miile de alte cazuri de atacuri rusești asupra țării noastre, ca parte a unui război neprovocat. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că agențiile de aplicare a legii efectuează în mod implicit o investigație amănunțită și detaliată în fiecare caz, ca parte a înregistrării și documentării crimelor de război rusești. Printre altele, sunt studiate și circumstanțele loviturii de la Kostiantynivka. În orice caz, adevărul legal va fi stabilit. Între timp, nu trebuie să uităm: Rusia a fost cea care a lansat invazia Ucrainei și Rusia este responsabilă pentru aducerea războiului în țara noastră. Și Rusia este cea care lansează în mod regulat lovituri masive cu rachete, bombe și drone împotriva infrastructurii civile și a civililor. Ucraina, pe de altă parte, desfășoară exclusiv acțiuni de apărare, apărându-se pe sine și teritoriile sale”, a transmis Mihailo Podoliak într-un mesaj postat pe internet.

Pe de altă parte, Rusia susține că orașul Konstantinovka se află în “Republica Populară Donețk”, ai cărei lideri sunt de partea Rusiei.

La data de 8 septembrie 2023, explozia de la Konstantinovka avea un bilanț de 16 morți și 34 de răniți. Ulterior, numărul total de morți a ajuns la 17.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Granada – Athletic Club Bilbao, suspendat după ce un spectator a decedat

În minutul 17 al meciului dintre Granada și Athletic Club Bilbao, evenimentele au luat o turnură tragică atunci când un suporter al echipei gazdă...

Aproape 80% dintre românii aflaţi în străinătate şi-au rezervat zboruri spre România, de sărbători

Opt din zece români din Diaspora (79%) şi-au planificat zborurile spre România, între 15 şi 31 decembrie, pentru a petrece sărbătorilor de iarnă, arată...

Consiliul politic național al PSD se reunește mâine

Consiliul Politic Național al PSD se reunește luni pentru a stabili strategia electorală a partidului în anul electoral 2024. Liberalii au decis să nu aibă...
Ultima oră
Pe aceeași temă