27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSe organizează referendum în Lugansk pentru unirea cu Rusia

Se organizează referendum în Lugansk pentru unirea cu Rusia

Se organizează referendum în Lugansk pentru unirea cu Rusia, anunță agenția de presă oficială rusă, TASS.

O declarație pe acest subiect a făcut, duminică, 27 martie, Leonid Pasechnik. Agenția rusă îl prezintă pe acesta drept șef al “Republicii Populare Lugansk”.

“Cred că în viitorul apropiat se va desfășura un referendum pe teritoriul Republicii, în care poporul își va exercita dreptul constituțional și își va exprima opinia asupra unirii cu Rusia. Sunt sigur că așa va fi”, a declarat Pasechnik în fața unor jurnaliști.

Donețk și Lugansk sunt în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Cele două “Republici Populare” au fost proclamate drept țări de liderii lor rusofoni.

Un referendum în Lugansk ar fi după modelul celui din Crimeea, ca să legitimeze ocupația rusească

La data de 21 februarie 2022, președintele Putin a recunoscut independența “Republicilor Populare” Donețk și Lugansk. Rusia este singura țară care a recunoscut așa-zisa independență a acestor regiuni ale Ucrainei. De altfel, chiar a doua zi, Comisia Europeană a avertizat Rusia că recunoașterea drept țări a unor zone dintr-un stat este o decizie care încalcă normele internaționale.

Ulterior, la 24 februarie, Rusia a declanșat atacul militar asupra întregii Ucraine.

Amintim că, în anul 2014, după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea, și acolo s-a organizat un referendum. Ucraina nu recunoaște acel referendum, dar Rusia îl invocă pentru a-și legitima ocupația asupra peninsulei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Formația de handbal masculin CS Dinamo și-a anunțat noul antrenor

Spaniolul David Davis a fost numit în funcţia de antrenor al echipei masculine de handbal CS Dinamo Bucureşti, a anunţat campioana României pa pagina...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Florin Răducioiu, amintiri despre Cupa Mondială din 1994

Florin Răducioiu a discutat despre echipa națională a României și despre perioada Campionatului Mondial din 1994. Fostul atacant al echipei AC Milan a participat...
Ultima oră
Pe aceeași temă