16.3 C
București
duminică, 13 octombrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRușii încearcă să repună în funcțiune aerodromul din Tiraspol

Rușii încearcă să repună în funcțiune aerodromul din Tiraspol

Rușii încearcă să repună în funcțiune aerodromul din Tiraspol dar deocamdată nu reușesc, dezvăluie presa din Ucraina.

Orașul Tiraspol este sediul administrativ al regiunii separatiste Transnistria, din estul Republicii Moldova, care este, pe de altă parte, cea mai industrializată parte a țării. În contextul războiului din Ucraina, „ocupanții ruși” ar dori să repună în funcțiune aerodromul, anunță presa din Ucraina. Această dorință este realizabilă doar ipotetic, întrucât „totul s-a furat aici”. Transnistria nu deține piesele de schimb necesare la un asemenea obiectiv, susține Ucraina.

Amintim că, la 25 și 26 aprilie 2022, mai multe explozii s-au produs în regiunea controlată de la Tiraspol. Una dintre explozii a fost la sediul așa-zisului „Minister al Securității” din Transnistria. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, declara că incidentele au fost provocate de forțe din interiorul regiunii nistrene. În schimb, serviciul de informații al armatei ucrainene susține că incidentele au fost organizate de forțele speciale ale Rusiei.

Ucraina ia în calcul eventualitatea ca trupele rusești din Transnistria să intre în acțiune în cadrul războiului pornit de regimul Putin împotriva Ucrainei. Un consilier al președintelui Zelenski a anunțat însă că Ucraina poate neutraliza foarte rapid contingentul militar rus din Transnistria. O asemenea acțiune se poate realiza, cu condiția ca Republica Moldova să ceară acest lucru, a susținut consilierul ucrainean.

Secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Alexei Danilov, declara acum câteva zile că Rusia ar putea încerca să atace și Republica Moldova, pornind de la ideea că rușii și moldovenii sunt „frați”. Sub același pretext, Rusia s-ar pregăti să atace și Kazahstanul, susținea Alexei Danilov.

Aerodromul din Tiraspol este esențial pentru militarii ruși

Trupele rusești din regiunea separatistă ar număra circa 1500 de militari. Regimul Putin susține că aceștia sunt „pacificatori”. Aerodromul este esențial pentru ruși, în condițiile în care regiunea nistreană este o enclavă între Republica Moldova și Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

70 de păsări din specii protejate, eliberate de polițiști. Erau ținute în captivitate și oferite spre vânzare

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul pentru Protecția Animalelor, împreună cu polițiștii de la Secția 18 și reprezentanți...

Europa, în fața unei ierni complicate: Reuniunea energetică a UE aduce speranțe pentru Est

Ministrul Burduja declară că tranziția energetică nu trebuie să blocheze utilizarea altor resurse Reuniunea miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, va avea loc pe 15 octombrie...

Băncile reduc dobânzile la depozite, dar creditele devin mai costisitoare

Băncile din România au început să transfere scăderea ratei dobânzii cheie în dobânzile oferite clienților pentru depozitele la termen, în timp ce costurile creditelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă