15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 98: copiii din țara vecină nu sărbătoresc 1...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 98: copiii din țara vecină nu sărbătoresc 1 Iunie

UPDATE, ora 14:58: Rusia a finalizat testarea rachetei de croazieră hipersonice Zircon şi o va desfăşura înainte de sfârşitul anului pe o nouă fregată a Flotei Nordului, a anunţat un înalt oficial militar rus, citat de Reuters.

Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului, a declarat că fregata Amiral Golovko va deveni prima înarmată permanent cu Zircon (Ţircon, în original n.r.), a relatat agenţia de presă rusă TASS, citată de Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a descris Zircon ca parte a unei noi generaţii de sisteme de arme de neegalat, capabilă să zboare cu viteze de nouă ori mai mari decât viteza sunetului.

Rusia a suferit pierderi grele în timpul războiului ei de trei luni în Ucraina, dar a continuat să efectueze teste cu cele mai noi rachete.

Ministerul Apărării rus a anunţat săptămâna trecută că a testat cu succes lansarea unei rachete de croazieră Zircon de pe o navă din Marea Barents către o ţintă aflată la aproximativ 1.000 km distanţă în Marea Albă.

Printre altele, Rusia a declarat miercuri că decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei sisteme avansate de rachete şi muniţie este extrem de negativă şi ar creşte riscul unei “confruntări directe”, notează Reuters, citată de Agerpres.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat agenţiei de presă RIA Novosti, preluată de Reuters, că Moscova vede ajutorul militar al SUA către Ucraina ca “extrem de negativ”.

Riabkov a făcut referire la planurile SUA de a furniza Kievului HIMARS, Sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor militar.

“Creşterea continuării furnizării de arme sporeşte riscul unei astfel de evoluţii”, a spus Riabkov, referindu-se la o “confruntare directă”. Potrivit lui Riabkov, timp de mulţi ani, Statele Unite nu au încercat să facă nimic pentru a rezolva conflictul din Ucraina, iar după “începerea operaţiunii speciale” ruse, ele “pur şi simplu au dărâmat resturile unei abordări responsabile şi sănătoase a situaţiei” şi “Washingtonul se străduieşte acum să facă totul pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei”.

Copiii din Ucraina nu sărbătoresc ziua de 1 iunie.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor din Kiev, Olena Zelenski, soția președintelui ucrainean, spune că invazia și armele sunt singurele subiecte despre care vorbesc propriii ei copii.

“Încerc doar să trec peste toată această perioadă… peste despărțire. Familia noastră este separată. Îl văd pe Volodimir periodic aici, la birou. Sunt momente în care, dacă nu este la vreo întâlnire, pot intra să-l văd, să-l salut.

În ceea ce-i privește pe copii, ei înțeleg cumva că această perioadă se va încheia la un moment dat, dar întrebarea constantă în familia noastră este când se va întâmpla acest lucru. Am încercat mereu să vorbesc sincer cu ei, așa că voi continua să o fac. Cu fiica mea este mai ușor, este deja adult. Citește totul, vede totul și știe ce victorii trebuie să obținem pentru a pune capăt războiului.

“Cu fiul meu este ceva mai diferit, este un politolog care crește, știe totul, ne dă sfaturi militare, ce arme ar trebui să cumpere țara… Tatălui lui îi spune ce tancuri, avioane, elicoptere trebuie să cumpărăm, ce ne lipsește. Ce țări nu ne ajută cum trebuie, ce țări ne ajută aşa cum ne-am dori. Este un expert militar, poți vorbi cu el despre asta luni întregi”, a declarat Olena Zelenski.

Citește și:

ZIUA A 97-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă