17 C
Bucharest
Sunday, 1 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaOMS trage un semnal de alarmă: Iarna va periclita viețile a milioane...

OMS trage un semnal de alarmă: Iarna va periclita viețile a milioane de ucraineni

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni că iarna va „pune în pericol” viețile a milioane de ucraineni, după seria de atacuri devastatoare ale Rusiei asupra rețelei energetice a țării.

“Pur și simplu – această iarnă va fi despre supraviețuire”, a declarat presei Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al OMS, în timpul vizitei sale la Kiev.

“Această iarnă va pune în pericol viața a milioane de oameni din Ucraina”, a spus el, potrivit AFP.

Deteriorarea infrastructurii energetice a Ucrainei, cauzată de numeroasele atacuri cu rachete, “are deja efecte de knock-out asupra sistemului de sănătate și asupra sănătății oamenilor”, a spus Kluge, potrivit jurnalul.ro.

OMS avertizează că iarna va periclita viețile a milioane de ucraineni, subliniind “o încălcare clară” a dreptului umanitar internațional

El a precizat că OMS a înregistrat peste 700 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul invaziei rusești, în februarie.

Kluge a subliniat “o încălcare clară” a dreptului umanitar internațional.

“Atacurile continue asupra infrastructurii sanitare și energetice înseamnă că sute de spitale și unități de sănătate nu mai sunt pe deplin operaționale”, a spus Kluge.

“Ne așteptăm ca alte două-trei milioane de persoane să își părăsească locuințele în căutarea căldurii și a siguranței”, a avertizat acesta: “Acestea se vor confrunta cu provocări unice în materie de sănătate, inclusiv cu infecții respiratorii precum Covid-19, pneumonie, gripă și cu riscul grav de difterie și rujeolă în rândul populației insuficient vaccinate”.

Meteorologii din Ucraina anunță o iarnă blândă

Administraţia de Meteorologie din Ucraina a prognozat joi o iarnă mai blândă decât de obicei în ţară, oferind o rază de speranţă locuitorilor care se confruntă cu întreruperi de electricitate în urma atacurilor ruseşti asupra instalaţiilor energetice, relatează Reuters.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în această săptămână că bombardamentele ruseşti lansate după 10 octombrie au distrus aproape o treime din centralele electrice din Ucraina, iar ţara se confruntă cu pene de curent în timp ce au loc lucrări pentru remedierea situaţiei, potrivit Agerpres.ro.

Iernile pot fi lungi şi grele în Ucraina, însă Administraţia Naţională de Meteorologie a sugerat că temperaturile ar putea fi uşor mai ridicate decât media în această iarnă.

„Se aşteaptă ca temperatura medie pe timpul iernii să fie cu 1-2 grade (Celsius) mai mare decât de obicei … probabilitatea unor perioade lungi cu vreme foarte rece, cu o temperatură minimă de minus 25-30 de grade Celsius, este foarte scăzută în Ucraina”, a scris agenţia pe Facebook.

„Cel mai probabil va exista o răcire semnificativă pe termen scurt, care să dureze 1-5 zile, când temperatura minimă pe timpul nopţii va fi de minus 15-20 de grade Celsius”, a mai spus agenţia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies