15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNiciun român nu trebuie să se teamă, România nu va fi atrasă...

Niciun român nu trebuie să se teamă, România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina, afirmă președintele Iohannis

“Vreau să subliniez foarte clar. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Chiar dacă în țara vecină, Ucraina, e război, “niciun român nu trebuie să se teamă”, a subliniat președintele Iohannis. El a precizat că România are cele mai puternice garanții de securitate din întreaga ei istorie. Aceste garanții sunt, pe de o parte, apartenența la NATO, iar pe de altă parte parteneriatul strategic cu SUA.

“Dragi români, știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.

Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a declarat președintele României.

Șeful statului a făcut aceste declarații în urma ședinței CSAT de joi, 24 februarie 2022. Reuniunea a început la ora 11 și a durat circa o oră. Ședința CSAT fusese convocată de urgență de președintele Iohannis, după ce, în noaptea de miercuri spre joi, Rusia a atacat Ucraina.

“România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, neprovocată și ilegală a armatei ruse împotriva Ucrainei”. Această declarație a fost făcută de președintele Klaus Iohannis. El a subliniat că criza din Ucraina se poate rezolva numai pe cale diplomatică.

Articolul 5 din Tratatul de la Washington precizează că orice atac împotriva unui stat membru NATO reprezintă un atac împotriva întregii Alianțe Nord – Atlantice. Acest Articol 5 este cel care protejează și România.

“Un atac împotriva unuia dintre noi va fi considerat un atac împotriva tuturor”, a avertizat, joi după-amiază, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. “Vom crește și mai mult prezența noastră pe Flancul Estic al Alianței. Sunt măsuri defensive, nu dorim un conflict. Vrem să prevenim un atac împotriva unui stat NATO”, a precizat Jens Stoltenberg.

În declarațiile făcute joi, secretarul general NATO nu a menționat explicit România. Totuși, se știe că în România va fi înființat un Grup de Luptă (Battle Group) al NATO. Acesta urma să devină operațional în primăvara anului 2022, dar după atacul Rusiei asupra Ucrainei, momentul operaționalizării va fi accelerat. Battle Group Romania va fi condus de Franța și va include militari din Franța, din SUA și, probabil, din Italia.

Conflictul militar din Ucraina a fost posibil întrucât Ucraina nu este membru NATO

În schimb, Ucraina nu este protejată de NATO, întrucât nu este membru al Alianței. Totuși, secretarul general NATO a condamnat, în declarația lui, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

“Este un act de război. Este o invazie sângeroasă, planificată de mult timp. Aliații din NATO condamnă agresiunea Rusiei”, a anunțat Jens Stoltenberg. “NATO este solidar cu Ucraina”, a mai spus Jens Stoltenberg. Sprijinul NATO pentru Ucraina nu va fi însă și militar. “Nu avem trupe NATO în Ucraina, nu avem niciun plan să trimitem trupe NATO în Ucraina. Noi asigurăm garanții pentru aliații din NATO”, a explicat Jens Stoltenberg.

Un summit de urgență al liderilor NATO se va desfășura, vineri, în sistem online.

Rusia a atacat Ucraina în noaptea de miercuri spre joi, 23 spre 24 februarie 2022. Atacurile Rusiei au venit simultan dinspre nord, dinspre est și dinspre vest. În același timp, pe la granița de vest a țării, civili ucraineni au început să se refugieze în România, în Republica Moldova și în Polonia. Șiruri de cetățeni ai Ucrainei s-au format la punctele de frontieră din nordul României. Tabere pentru cazarea refugiaților sunt pregătite în județele Maramureș și Suceava.

Joi seară, la ora 18, premierul Nicolae Ciucă urma să aibă o convorbire prin telefon cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmihal.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Declin demografic în România. Numărul de nașteri scade

Declinul demografic în România devine tot mai evident, cu un număr tot mai mic de nașteri înregistrat în primele trei luni ale acestui an,...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă