5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLIVE TEXT. Război în Ucraina, a opta zi. A început a doua...

LIVE TEXT. Război în Ucraina, a opta zi. A început a doua rundă a negocierilor de pace

Război în Ucraina, a opta zi de conflict. În majoritatea orașelor sună, în continuare, sirenele. Orașul Herson a fost ocupat de armata rusă. Au confirmat acest lucru oficialii ucraineni. Kievul se află, în continuare, sub asediu, însă rezistă. La fel și Mariupol.

VEZI AICI IMAGINI DIN KIEV TRANSMISE LIVE DE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE

Război în Ucraina, a opta zi de conflict. Refugiați
Refugiații ucraineni iau cu asalt, în continuare, punctele de frontieră românești, dar și poloneze

Între timp, punctele de frontieră românești sunt asaltate de refugiați – femei și copii care fug din calea războiului. În Rusia continuă protesteșe împotriva conflictului. O bunică de 75 de ani a fost arestată pentru că a protestat într-un magazin, cu pancarte.

CITEȘTE ȘI:

PRIMA ZI DE CONFLICT

A DOUA ZI DE CONFLICT

A TREIA ZI DE CONFLICT

A PATRA ZI DE CONFLICT

Update, ora 17.20: Vladimir Putin i-a transmis lui Emmanuel Macron, în cadrul unei noi discuții că-și dorește să preia controlul integral asupra Ucrainei.

”Rusia are intenţia de a-şi continua, fără să facă vreun compromis, lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război”, a declarat Putin în această convorbire la telefon, anunţă într-un comunicat Kremlinul.”

Update, ora 17.00: Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, joi, la telefon, cu preşedintele elveţian Ignazio Cassis, despre acţiunile coordonate dintre Elveţia şi Uniunea Europeană, pentru a sancţiona sever invazia Rusiei şi pentru a sprijini Ucraina.

Update, ora 16.00: Navă estoniană scufundată în urma unei explozii. Sunt persoane dispărute. Mai multe detalii aici.

UPDATE, ora 15.15. O investigație privind crime de război în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina a fost lansată, după ce un număr fără precedent de țări au cerut deschiderea unei astfel de anchete, scrie The Guardian. Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că va începe „cât mai repede cu putință” să documenteze posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

UPDATE, ora 14.45. Discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei care se desfăşoară în regiunea Brest din Belarus au început la ora 15.00, ora Moscovei, ora 14.00, ora României, conform planului, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, potrivit agenţiei de presă de stat ruse, TASS.

„Discuţiile se vor desfăşura (…) în acelaşi loc în care au fost programate: pe teritoriul regiunii Brest din Belarus”, a spus Medinski într-un videoclip difuzat de agenţia de presă BelTA. „Există informaţii încă de azi dimineaţă că negocierile sunt mutate în alt loc sau zi. Aceste informaţii nu corespund realităţii”, a continuat el.

Război în Ucraina a opta zi
Joi au loc noi negocieri de pace. Între timp, ucrainienii adună cadavrele de pe străzi în saci și pături

Liderul delegaţiei ruse a precizat că presupusa oră de începere a întâlnirii a fost ora 15.00, ora Moscovei (14.00, ora României). „De la bun început, din cauza complexităţii logisticii delegaţiei ucrainene, care se reuneşte în Polonia şi apoi se mută în regiunea Brest din Belarus, a fost anunţată ora 15.00. Apoi au clarificat că vor încerca să fie dimineaţa devreme. Dar, aparent, nu funcţionează astfel. Aşa că vom aştepta calm ora 15.00. Cred că negocierile vor începe la ora 15:00”, a adăugat oficialul rus.

UPDATE, ora 14.35. Guvernul ceh declară stare de urgență deoarece se așteaptă la sosirea a numeroși refugiați din Ucraina, potrivit CNN. Potrivit deciziei, starea de urgență va intra în vigoare vineri. „Implementăm măsura din rațiuni tehnice, ca să putem gestiona fluxul de refugiați. În niciun caz, măsura nu va afecta cetățenii cehi”, a spus premierul ceh Petr Fiala. Starea de urgență va fi în vigoare timp de 30 de zile, dar perioada poate fi prelungită dacă Guvernul consideră că este necesar.

UPDATE, ora 12.30. Armata rusă a anunţat că a avansat în direcţia oraşului Mariupol, punct strategic din sud-estul Ucrainei, şi a susţinut în repetate rânduri că nu vizează zonele civile în timpul invaziei, potrivit CNN. „Unităţile forţelor armate ale Republicii Populare Doneţk au restrâns perimetrul din jurul oraşului Mariupol şi, de asemenea, au preluat controlul asupra aşezărilor Vinogradnoye, Sartaka şi Vodyanoye”, a declarat generalul-maior, Igor Konaşenkov, într-un briefing video. Miercuri, primarul din Mariupol a declarat că forţele separatiste ruse şi cele pro-ruse au înconjurat oraşul şi au lansat bombardamente care i-au vizat pe locuitori.

UPDATE, ora 12.20. Cele mai importante informații ale orei:

  • Putin a convocat Consiliul de Securitate.
  • Un depozit de petrol a fost bombardat în nordul Ucrainei.
  • Bombardament devastator în plină desfășurare și lângă Kiev.
  • Armata rusească și-a instalat tabere lângă capitala Ucrainei.
  • Lavrov: „Vestul de pregătește de un război mondial cu Rusia. Nu poate fi decât unul nuclear”.
  • ONU: un milion de civili au fugit din Ucraina.
  • Se reiau negocierile de pace.

UPDATE, ora 12.15. Se reiau negocierile de pace. O a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina este programată să aibă loc azi, începând cu ora 16.00, ora Rusiei. Anunțul a fost făcut de Vladimir Medinsky, conducătorul delegației ruse și consilier al lui Vladimir Putin. Se încearcă, în continuare, să se ajungă la un consens care să stopeze atacurile asupra Ucrainei. Se dorește un armistițiu. Întâlnirea celor două delegații ar putea avea loc în regiunea Brest din Belarus. Și oficialii ucraineni au confirmat întâlnirea, însă fără a oferi alte detalii.

Război în Ucraina a opta zi
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit, joi, 3 martie, cu Ursula von der Leyen.

UPDATE, ORA 11.00. Klaus Iohannis a discutat cu Ursula von der Leyen, în contextul războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis, cele mai importante declarații după întâlnirea cu Ursula von der Leyen:

„Securitatea transatlantică este amenințată”.

„România, un hub umanitar pentru refugiați. Vom ajuta toți refugiații din Ucraina”.

„Vom accesa fonduri UE pentru a-i ajuta pe refugiați”.

„Va exisita un centru de donații în România”.

„Se depun eforturi pentru securitatea energetică a UE”.

„Dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată”.

„E nevoie de investiții în energie nucleară”.

Ursula von der Leyen, cele mai importante declarații după întâlnirea cu Klaus Iohannis:

„Sute de mii de persoane fug din calea armelor lui Putin. Pleacă împreună cu copii pentru a găsi refugiu în UE. cel puțin un milion de oameni au plecat din Ucraina”

„România a oferit adăpost și alimente pentru 55.000 de refugiați”.

„Romnia e un exemplu extraordinar de solidaritate. Vă mulțumesc din suflet”.

„România nu ajută doar Ucraina, ci și Moldova”.

„Europa are o datorie morală”.

„Vom institui sancțiuni dure împotriva Rusiei. Am instituit sancțiuni fără precedent cu impact asupra economiei rusești care să zădărnicească eforturile rușilor de a continua războiul”.

„Încercăm să diversficăm sursele de energie”.

UPDATE, ora 09.50. Au apărut primele imagini video cu copiii ruși arestați și închiși după ce au protestat împotriva războiului din Ucraina. Imaginile sunt extrem de dure, ceva ce nu credeam că vom vedea vreodată, ceva ce nu credeam că ar putea exista vreodată. Putin trimite după gratii copii de clasa întâi, dar și bătrâni de peste 75 de ani.

UPDATE, ora 09.35. Agențiile de rating Fitch și Moody’s au retrogradat Rusia la categoria ”junk”. Sancțiunile occidentale pun la îndoială capacitatea Rusiei sa de a-și plăti datoriile și anticipează o prăbușire economică. Invazia din Ucraina a declanșat o serie de mișcări ale instituțiilor de rating, care au lansat avertismente cu privire la impactul asupra economiei Rusiei. S&P a coborât ratingul Rusiei la statutul ”de nedorit” săptămâna trecută. Piețele financiare ale Rusiei au fost puternic afectate, iar Putin rămâne fără buget pentru război.

Orașul Herson a fost capturat de armata rusă

Oficialii ucraineni au confirmat, în noaptea de miercuri spre joi, prezenţa armatei ruse la Herson, un mare oraş din sudul ţării pe care Moscova a anunţat că l-a capturat încă de dimineaţă, după lupte crâncene, relatează Le Figaro, citat de news.ro.

Herson este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile. Şeful administraţiei regionale, Gennadi Lakhuta, le-a cerut locuitorilor să rămână acasă, indicând că „ocupanţii (ruşi) sunt în toate părţile oraşului şi sunt foarte periculoşi”.

Primarul acestui oraş de 290.000 de locuitori, Igor Kolykhaïev, a anunţat că a discutat cu „oaspeţi înarmaţi” într-o clădire a administraţiei din Herson, dând de înţeles, fără a le numi, că este vorba de trupe ruseşti. „Nu aveam arme şi nu am fost agresivi. Am arătat că lucrăm pentru a securiza oraşul şi încercăm să facem faţă consecinţelor invaziei”, a spus el într-o postare pe Facebook.

Război în Ucraina, a opta zi: Primarul din Herson: „Nu trageți în oameni!”

Edilul a declarat că „Avem dificultăţi uriaşe cu strângerea şi înhumarea morţilor”, llivrarea alimentelor şi medicamentelor, colectarea gunoiului, gestionarea accidentelor etc.”, a continuat el. El a asigurat că nu a făcut nici o promisiune ruşilor şi „pur şi simplu a cerut să nu tragă în oameni”, anunţând, de asemenea, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. „Până acum totul este bine. Drapelul care este arborat deasupra noastră este ucrainean. Şi pentru ca lucrurile să rămână aşa, aceste cerinţe trebuie îndeplinite”, a adăugat el.

CITEȘTE ȘI:

A CINCEA ZI DE CONFLICT

A ȘASEA ZI DE CONFLICT

A ȘAPTEA ZI DE CONFLICT

Știre în curs de actualizare

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Iranul renunță la sancțiunile pentru femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă

Iranul nu va mai sancţiona femeile care nu poartă vălul islamic pe stradă, chiar dacă lipsa acestui accesoriu presupune o încălcare a legii, a...

Primarul din Sinaia, audiat la DNA într-un dosar de corupție

Surse judiciare arată că primarul este acuzat că ar fi pretins și primit mită, în valoare de 238.000 de euro, în două tranșe, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă