1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalConcert: „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce“

Concert: „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce“

Concertul susţinut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 8 aprilie, ora 19.00, propune publicului trei întâlniri cu totul speciale: violonistul Alexandru Tomescu va interpreta o creaţie a controversatului compozitor american Philip Glass, vocea actorului Mircea Albulescu va „juca“ rolul naratorului în lucrarea „La piatra de hotar“ a Feliciei Donceanu şi seara se va încheia cu partitura lui Haydn – „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce“, un preambul al sărbătorii pascale.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, care a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Craiova, Ploieşti, Chişinău, Târgovişte, Piteşti ş.a. şi a fost, de asemenea, prezent la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, a Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova etc.

Concertul Cele patru anotimpuri americane este o lucrare pe care compozitorul american contemporan Philip Glass – ale cărui coloane sonore au primit trei nominalizări la premiile Oscar – a creat-o ca o „replică” la celebra partitură a lui Vivaldi. Premiera mondială a avut loc la Toronto, în 2009, cu Toronto Symphony Orchestra  şi violonistul Robert McDuffie ca solist, artist pentru care, de altfel, a fost compus concertul. Inedit este faptul că Philip Glass a decis să nu îşi denumească părţile compoziţiei, aşa încât practic lasă ascultătorului libertatea de a-şi imagina şi de a alege care fragment corespunde cărui anotimp. La Sala Radio veţi asculta Cele patru anotimpuri americane în interpretarea lui Alexandru Tomescu (alături de Orchestra de Cameră Radio). Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Lucrarea Feliciei Donceanu, artist multidisciplinar (pictor, sculptor, compozitor), intitulată La piatra de hotar – baladă pentru narator şi orchestră de coarde – îl va aduce pe scena Sălii Radio, printr-o înregistrare a vocii sale, pe marele actor Mircea Albulescu, în ipostaza de povestitor.

Partitura lui Haydn „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” – comandată, în 1783, pentru Vinerea Mare, de către Catedrala din Cadiz – este un „preambul” al sărbătorii Paştelui şi va încheia seara oferită de Orchestra de Cameră Radio.

Cele mai citite

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul într-un campus din oraşul american Las Vegas, rănind mai multe persoane, apoi a fost găsit mort, au anunţat...

Crește tensiunea dintre Venezuela și Guyana legat de regiunea Essequibo

Comunitatea internaţională este îngrijorată de tensiunea tot mai mare dintre Venezuela şi Guyana în legătură cu Essequibo, regiune bogată în petrol aflată în dispută...
Ultima oră
Pe aceeași temă