Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Comisarul ONU pentru refugiaţi cere Europei să accelereze procedurile de primire a migranţilor

Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut miercuri ţărilor europene să accelereze procedurile de plecare din ţările de tranzit a refugiaţilor pe care au decis să îi primească pe teritoriul lor, relatează AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 21.06.2018 - 09:52

"Am avut numeroase oferte de reinstalare" de refugiaţi de la "numeroase ţări europene", însă "ceea ce mă îngrijorează este lentoarea cu care se pun în aplicare plecările", a spus Filippo Grandi într-o conferinţă de presă la Niamey, în Niger, cu ocazia Zilei mondiale a refugiatului.

Grandi a ajuns marţi în Niger venind din Libia, de a unde a adus grupuri de refugiaţi blocaţi în această ţară.

"Aştept de la ţările de reinstalare (din Europa) ca procedurile să fie mai rapide, mai eficiente, mai frecvente", a cerut el.

Grandi a salutat acordul dintre Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi Niger pentru ca aceasta să servească drept ţară de "tranzit" pentru persoanele refugiate "vulnerabile" şi care trăiesc în principal în tabere de "detenţie" libiene.

Însă "este nevoie ca aceşti oameni să plece din Niger" pentru "a nu rămâne acolo prea mult timp", a explicat el. Or, în şase luni doar 200 de persoane au plecat din Niger, în timp ce alte 1.200 abia au ajuns din Libia, a adăugat el.

Statele europene invocă "necesitatea întăririi vigilenţei de-a lungul coastelor libiene" şi "este dreptul lor", dar în acest caz "inevitabil vor exista oameni care se vor afla în situaţii extrem de dificile în Libia", a mai atras atenţia Grandi.

Libia este o ţară de destinaţie şi de tranzit spre coastele europene pentru mii de migranţi africani, care profită de instabilitatea politică din această ţară.

Liderii a zece ţări europene se vor reuni duminică la Bruxelles pentru a discuta despre "soluţii europene" la provocarea reprezentată de migraţie, printre care o înăsprire a obligaţiilor impuse solicitanţilor de azil pentru a aplana tensiunile între statele membre.

Joi, Filippo Grandi va vizita centre de primire de refugiaţi de la Agadez, în nordul Nigerului, mare zonă de tranzit pentru migranţi cu destinaţia Libia şi Europa.

Comentarii

loading...