20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalCelebrul violist american Mat Maneri, nominalizat la Grammy, în concert la Green...

Celebrul violist american Mat Maneri, nominalizat la Grammy, în concert la Green Hours

Celebrul violist american Mat Maneri, nominalizat la Premiile Grammy, şi pianistul de origine română Lucian Ban vor evolua într-un concert extraordinar, duminică, la clubul Green Hours din Capitală. Sub titlul ”13 Most Beautiful Songs… a Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests”, proiectul, prezentat de ArCuB în parteneriat cu Green Hours Jazz Caffe, reprezintă un experiment audio-vizual în care muzica live este concurată de filmele cunoscutului iconoclast american. Potrivit Agerpres, evenimentul propune un soundtrack original pentru legendarele Screen Tests ale artistului Andy Warhol.

 

Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli ‘vizitatori’ ai ‘Fabricii’ – locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Acestea surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la ‘The Silver Factory’.

Pianistul Lucian Ban a realizat alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru zece din filmările celebrului artist american. Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi poezii scrise şi rostite de Allen Ginsberg sau William S. Burrough, show-ul muzical îmbracă perfect proiecţia atent ‘controlată’ de artistul vizual Dan Băsu, rezultatul final fiind unul pe cât de fascinant, pe atât de intens pentru public.

Celebrul violist Mat Maneri se alătură grupului iniţiat de pianistul new-yorkez de origine română Lucian Ban – grup din care mai fac parte cunoscutul compozitor de muzică electronică Silent Strike şi artistul video Dan Băsu.

Experimentul dedicat lui Andy Warhol, prezentat în premieră la Bucureşti a obţinut, anterior, un succes notabil la Festivalurile ‘Anonimul’ de la Sf. Gheorghe (august 2009) şi TIFF de la Cluj-Napoca (iunie 2010).

Mat Maneri a fost nominalizat în 2006 la premiile Grammy pentru ‘Cel mai bun album de muzică alternativă’. Mereu deschis inovaţiei, Mat a lucrat cu Joe Morris, John Medeski, Tim Berne, Cecil McBee, T.K. Ramakrishnan, Franz Kogelman, Roy Campbell, Spring Heel Jack, Draze Hoops şi are un remix în colecţia Illy B Eats. Mat Maneri este considerat drept unul dintre cei mai inovatori muzicieni contemporani, fiind promovat de prestigioasa casă de discuri ECM şi arhivat de US Library of Congres.

Pianistul şi compozitorul newyorkez de origine română Lucian Ban este considerat ”unul dintre cei mai talentaţi şi originali pianişti ai New York-ului din ultimii zece ani”, Fundaţia Hans Koller şi Ministerul Culturii din Austria nominalizându-l de două ori, în 2005 şi 2006, pentru titlul de Cel mai bun muzician european de jazz. Artistul, care a înregistrat şase albume ca solist pentru case de discuri din Statele Unite şi Europa, este liderul trupei Elevation, formată din muzicieni de renume. Lucian Ban a compus muzica pentru peste 20 de producţii teatrale, de film şi balet şi, de asemenea, pentru New York City Symphony Orchestra, iar în iunie 2001 a compus muzica originală pentru Compania de Teatru/Dans Minus. Cele mai recente piese ale sale au fost compuse pentru spectacolul ‘Waxing West’, al Savianei Stănescu, de la Teatrul La MaMa din New York.

Cele mai citite

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă