13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCanada și Danemarca și-au rezolvat disputa teritorială pentru insula Hans

Canada și Danemarca și-au rezolvat disputa teritorială pentru insula Hans

Canada și Danemarca și-au rezolvat disputa teritorială pentru insula Hans din Oceanul Arctic. Este vorba de o insulă nelocuită, cu suprafața de numai 1,3 kilometri pătrați. Litigiul teritorial dintre cele două țări dura de 50 de ani.

“S-a încheiat cea mai prietenească, probabil, dispută teritorială din lume”, a anunțat, pe internet, Ambasada Danemarcei în România.

Ambasada Danemarcei prezintă cu umor istoria acestui conflict teritorial cu Canada. “Proprietatea asupra insulei este de mult timp contestată. Când militarii canadieni au vizitat insula, în anul 1984, ei au plasat aici steagul canadian și o sticlă de whisky canadian. Danezii nu au putut lăsa lucrurile așa și au înlocuit simbolurile canadiene cu un steag danez și cu o sticlă de rachiu danez, însoție de un bilet pe care scria: Bine ați venit pe insula daneză. De atunci, fiecare parte a trecut regulat pe insulă pentru a scoate simbolul și sticla celeilalte părți și a le pune pe ale lor”.

Dar acum două zile, Canada și Danemarca au convenit să traseze prin mijlocul micii insule Hans o linie de frontieră, de la nord la sud. “Avem acum o nouă frontieră terestră și martimă”, a declarat ministrul canadian de Externe, Mélanie Joly. Alături de ea, pe tratatul referitor la insula Hans și-au pus semnătura ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, precum și premierul Groenlandei, Múte Bourup Egede. Insula Groenlanda este un teritoriu autonom al Danemarcei.

Insula Hans se află în Strâmtoarea Nares, care separă Canada de Groenlanda.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă