13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalCăderea unui imperiu

Căderea unui imperiu

Chiar deținut în închisoarea de înaltă securitate din sudul Manhattanului, mexicanul Joaquin Archivaldo Guzman Loera, zis „El Chapo“ (Piticul, din cauza înălțimii de doar 1,58 cm) continuă să inspire groază. Procesul său promite să fie unul al superlativelor. Peste 320.000 de pagini de documente, martori care își riscă viața (un judecător federal mexican însărcinat cu dosarul a fost asasinat în octombrie 2016), avocați duri și judecători care vor rămâne anonimi pentru a evita să devină obiectul intimidărilor. Un soi de Robin Hood pentru unii, predator pentru alții, acest specialist al evaziunii fascinează, viața i-a devenit subiect de film, și a inspirat sute de cântece și cărți.

Baronul drogurilor, acuzat în special că a condus o organizație criminală între ianuarie 1989 și decembrie 2014, responsabilă de mii de morți, cartelul din Sinaloa, și că a dus cantități astronomice de cocaină în SUA, este inculpat și pentru răpiri, posesie de arme și spălare de bani și pentru că a recurs la „sicarios“ (ucigași) „care au executat sute de acte de violență, inclusiv asasinate, agresiuni, răpiri și acte de tortură la ordinul liderilor cartelului“ după cum precizează actul de acuzare. În total, 17 capete de acuzare. Urmărit de justiția din șase state americane, el riscă închisoarea pe viață. Nu pedeapsa cu moartea, exclusă în acordul de extrădare convenit cu Mexicul.

Izolat în celula sa 23 de ore din 24, după două evadări în Mexic, el nu poate vedea decât avocații și gemenele sale de 7 ani. Și soției i s-a interzis să-l viziteze. Căderea este dură pentru acest mexican de 61 de ani care a condus un sfert de secol unul din cele mai puternice carteluri de pe planetă, fost erou al culturii narco și al „narcocorridos“, baladele mexicane care, cu ghitare și trompete povestesc viața șefilor cartelurilor.

 

Evadări spectaculoase

 Evaziunile sale rocambolești i-au adus o celebritate internațională, până la arestarea sa în 2016 care a pus capăt unor decenii de urmărire din partea autorităților. Joaquin Guzman este unul din acei traficanți de droguri plecați de la nimic. Din copilărie a vândut portocale, caramele și băuturi gazoase. Într-un interviu acordat actorului Sean Penn în octombrie 2015, pe care i l-a acordat într-un loc ce trebuia să rămână secret dar care în final a contribuit la arestarea sa, „El Chapo“ a povestit cum, adolescent fiind, a cultivat mac în lipsă de alternativă. „Singurul mod de a avea bani, de a cumpăra alimente, de a supraviețui era de a transforma macul în opium și am început să-l cultiv și să-l vând“. A fost recrutat de șeful cartelului din Guadalajara, Miguel Angel Felix Gallardo, supranumit „nașul“ cartelurilor mexicane moderne. După arestarea lui Gallardo în 1989, Guzman a fondat împreună cu trei asociați în cartelul din Sinaloa, din care în câțiva ani a făcut un imperiu cu ramificații europene și asiatice. „Furnizez mai multă heroină, amfetamine, cocaină și marijuana decât oricine în lume. Am flotile de submarine, de avioane, de camioane și de vapoare“, se lăuda în interviul acordat lui Sean Penn, publicat în revista Rolling Stone.

Averea adunată de cartel l-a adus pe lista revistei Forbes a persoanelor cele mai bogate din lume. Dacă alimenta imaginea unui Robin Hood ajutând săracii și ridiculizând puternicii, „El Chapo“ a dus și o luptă ultraviolentă contra rivalilor săi, un război între carteluri care devastează și astăzi Mexicul. El a fost arestat în 1993 în Guatemala. Deținut într-o închisoare mexicană de înaltă securitate, a păcălit paznicii și a evadat în 2001, ascuns într-un recipient pentru rufe murdare. Autoritățile l-au vânat 13 ani și au reușit să-l prindă în 2014 în stațiunea balneară Mazatlan, unde se ascundea cu soția, fostă regină a frumuseții, mai mică decât el cu 32 de ani, și gemenele lor. În iulie 2015 Guzman evadează din nou printr-un tunel săpat de oamenii lui, în lungime de 1,5 km, care ajungea sub dușul celulei sale și era echipat cu șine de cale ferată. O dovadă a ingeniozității oamenilor săi și o serioasă înfrângere a autorităților mexicane. Fuga a fost de scurtă durată fiind arestat în ianuarie 2016 la Los Mochis, pe coasta pacifică, în fieful lui din Sinaloa.  

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă