Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Brazilia: Curtea Supremă a blocat un decret al lui Bolsonaro

Curtea Supremă din Brazilia a anulat un decret al lui Jair Bolsonaro care transfera la Ministerul Agriculturii competenţe funciare care aparţineau unei fundaţii de protecţie a indigenilor, ne spune AFP.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

Actualizat: 02.08.2019 - 18:22

Cei zece judecători ai Tribunalului Federal Suprem (STF) au susţinut această decizie, luând în considerare că parlamentarii brazilieni au respins deja acest decret. 'În privinţa legilor, ultimul cuvânt revine Congresului', a declarat judecătorul Luis Roberto Barroso, care a ordonat deja din iunie suspendarea provizorie a decretului care viza un transfer de competenţe în delimitarea de pământuri ale indigenilor.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro s-a exprimat în mai multe rânduri în favoarea unei noi împărţiri a pământurilor indigenilor, mai favorabilă afacerilor agricole. Decizia STF survine la o săptămână după moartea unui lider indigen în nord-estul ţării. Membrii tribului Waiapi au spus că a fost vorba de un asasinat, lucru încă neconfirmat de ancheta judiciară.

Această afacere a avut ecou la nivel internaţional. Printre numeroasele reacţii, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a criticat luni 'politica propusă de guvernul brazilian'. A deschide 'şi mai mult zonele din Amazon pentru exploatarea minieră' riscă 'să conducă la incidente violente, la intimidări şi la crime ca cea a cărei victimă a fost populaţia Waiapi săptămâna trecută', a adăugat ea. Indigenii şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului se plâng de o înmulţire a conflictelor cauzate de acţiuni de ocupare a pământurilor lor în ultimele luni. 

Comentarii

loading...