16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalBilanțul cutremurului din Haiti a ajuns la cel puțin 724 de morți

Bilanțul cutremurului din Haiti a ajuns la cel puțin 724 de morți

Alţi 2.800 de oameni au fost răniţi.

Numeroase clădiri s-au prăbuşit, iar salvatorii caută în continuare oameni prinşi sub dărâmături.

Eforturile salvatorilor ar putea fi afectate însă de furtuna tropicală Grace, care ar urma să lovească Haiti începând de luni.

Seismul a dărâmat sute de case în această ţară care încă nu-şi revenise complet după un alt cutremur major, produs în urmă cu 11 ani. Criza economică şi socială prin care trece Haiti era deja exacerbată şi de asasinarea şefului de stat Jovenel Moise în urma unui atentat produs la 7 iulie.

Cele mai multe pagube s-au produs în zona de sud-vest a insulei, în special în regiunea oraşului Les Cayes. Autorităţile haitiene au anunţat sâmbătă seară că s-au înregistrat cel puţin 304 morţi şi peste 1.800 de răniţi.

Biserici, hoteluri, spitale şi şcoli au fost puternic afectate sau distruse de seism, în timp ce zidurile unei închisori pur şi simplu s-au prăbuşit sub puterea undelor seismice ce au zguduit insula.

„Trebuie să arătăm multă solidaritate faţă de această urgenţă”, a declarat premierul haitian Ariel Henry.

Cutremurul produs sâmbătă în Haiti a fost resimţit până în Jamaica şi Cuba, iar ţările din regiune s-au oferit rapid să ajute Haiti.

„Sunt întristat de cutremurul devastator produs în Saint-Louis du Sud, Haiti, în această dimineaţă. Prin intermediul USAID, susţine eforturile pentru evaluarea pagubelor, pentru recuperare şi reconstrucţie”, a declarat preşedintele american Joe Biden.

Jucătoarea de tenis Naomi Osaka, al cărei tată este originar din Haiti, şi-a exprimat durerea după această nouă catastrofă printr-un mesaj pe Twitter în care anunţă şi că toţi banii pe care îi va câştiga într-un turneu de tenis de săptămâna viitoare, îi va dona pentru victimele cutremurului.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 779: Kremlinul spune că declarațiile lui Macron sunt parte a unei tendințe periculoase

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris astăzi comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă