14.6 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăInternațional"Avatar-ul" lui Stephen Hawking

“Avatar-ul” lui Stephen Hawking

Cea mai sclipitoare minte a ştiinţei zilelor noastre, Stephen Hawking, dar şi un actor laureat cu Oscar, Morgan Freeman, vor prezenta două serii dedicate de canalul Discovery Science spaţiului cosmic.

Suntem singuri în Univers? Care e locul Terrei în imensitatea Cosmosului şi ce şanse de supravieţuire are galaxia noastră? La toate aceste întrebări şi la multe altele va răspunde genialul savant Stephen Hawking, care, din scaunul său cu rotile şi cu vocea sa procesată prin computer, va fi gazda show-ului „Universul văzut de Stephen Hawking”, ce se va difuza începând din 10 octombrie pe Discovery Science, cu o avanpremieră pe 2 octombrie, pe Discovery Channel. I

Ideea a fost simplă: să fie găsit cel mai inteligent om din lume, a cărui minte uluitoare să fie folosită pentru a crea un eveniment de televiziune cu adevărat surprinzător. Dacă a fost limpede de la început că cel mai „calificat” pentru acest rol era savantul Stephen Hawking, cel mai dificil a fost pentru producătorii emisiunii să-l convingă pe acesta să accepte această provocare, extrem de dificilă pentru el, dat fiind faptul că nu se poate mişca şi nu poate comunica decât prin computerul său.

Hawking are un simţ al umorului diabolic

Producătorii John Smithson şi Ben Bowie povestesc: „Am avut emoţii mari când l-am abordat pe Stephen cu acest proiect. Ştiam că Discovery îşi dorea un program despre spaţiul cosmic şi ne-am spus că nu există om care ar putea explica mai bine Universul decât Stephen Hawking însuşi. Ne-am dus la Cambridge în ianuarie 2007, ca să ne întâlnim cu el. Într-o mare măsură, a fost ca şi cum i-am fi propus acest program directorului unui studio. A urmat o tăcere terifiantă… şi apoi am primit răspunsul dat de vocea lui activată pe un computer. I-a plăcut grozav ideea şi a acceptat imediat. A fost interesant să explorăm faptul că Stephen are o minte sclipitoare, practic fără limite, având însă, în acelaşi timp, constrângeri extreme de ordin fizic. Acest program este cu adevărat o demonstraţie magistrală a imaginaţiei şi inteligenţei lui. Ştiam că vor fi incluse concepte precum timpul şi călătoria în timp. Ne-am dorit mult să reuşim să surprindem viziunea lui şi să redăm ceea ce ştie. S-a dovedit că şi el este foarte entuziasmat de extratereştri. Are un simţ al umorului diabolic şi face glume pe seama poveştilor ciudate despre oameni răpiţi de extratereştri”.

Ştiinţă+supercalculatoare+grafică computerizată

Pentru a crea Cosmosul aşa cum el există în mintea lui Hawking, realizatorii au apelat la o armată întreagă de savanţi, graphic designeri şi la cei mai buni creatori de animaţie computerizată, care au avut la dispoziţie cele mai performante computere. Un Cosmos în mic s-a creat astfel în culisele acestui serial. „Pentru subiectele pe care le-am ales, aveam la dispoziţie doar mintea şi imaginaţia lui Stephen. Nu mai existau filme cu ceea ce încercam să ilustrăm noi”, au explicat producătorii. „Nu aveam arhive NASA sau alte imagini pe care să ne bazăm, aşa încât totul a fost o adevărată provocare. Am folosit toate cunoştinţele ştiinţifice la care am putut apela şi le-am combinat cu superperformanţă în calculatoare şi grafică pe calculator, pentru ca întregul proiect să dea acel sentiment de ştiinţifico- fantastic, deşi este în întregime bazat pe date ştiinţifice, şi deloc pe ficţiune. A fost fascinant să urmărim colaborarea dintre oamenii de ştiinţă şi echipa de animaţie, fiecare verificând exact care erau viziunea şi teoriile lui Stephen şi apoi găsind cele mai bune metode de a le transmite.”

Echivalentul ştiinţific al lui „Avatar”

Lucrul la această emisiune s-a dovedit extrem de solicitant în primul rând pentru Stephen Hawking. „Am discutat de multe ori cu el, am recitit împreună scenariul, rând cu rând, şi am trecut în revistă ce filmaserăm. Lui Stephen i-a plăcut ideea de a-l folosi ca narator pe Benedict Cumberbatch, actorul care a jucat chiar rolul lui în drama BBC „The Hawking Paradox”. Fiecare oră de film a reprezentat, de fapt, un proces de revizuire de cinci ore, fiindcă durează o vreme până când Stephen îşi adună ideile şi le formulează prin computer. A demonstrat o rezistenţă şi o disciplină extraordinare”, l-au lăudat producătorii. Realizatorii seriei „Universul văzut de Stephen Hawking” sunt convinşi că au creat echivalentul savant al filmului „Avatar”, ei reuşind o incredibilă perfor­manţă hi-tech, pusă de data aceas­ta în slujba unui program ştiinţifico-nonfantastic.  

 

Marilyn Monroe, eroina lui Hawking

Care sunt marii gânditori pe care îi admiraţi?

Galileo şi Einstein. Galileo a fost primul om de ştiinţă modern care a înţeles importanţa observaţiei. Einstein a fost cel mai mare om de ştiinţă, dar liniştitor este faptul că şi el are câteva zone de eroare, cum ar fi mecanica cuantică şi colapsul gravitaţional (găurile negre).

Care sunt eroii dvs.?

Galileo, Einstein, Darwin şi Marilyn Monroe.

Care e personajul dumneavoastră preferat din „Familia Simpson”?

Homer este supremul tânăr între două vârste, un tată care eşuează în repetate rânduri în faţa copiilor lui şi întotdeauna încearcă să obţină ceva fără să dea nimic în schimb.

V-aţi gândit vreodată că veţi apărea ca protagonist al unui program de televiziune?

Nu m-am gândit niciodată că o să apar ca protagonist al unui desen animat în care sunt prezentat cu faţa galbenă, într-un scaun pe rotile cu elice de elicopter şi mănuşi de box.

Ce programe TV urmăriţi ?

Îmi plac jurnalele de ştiri, filmele poliţiste şi documentarele bune.

Care ar fi câteva dintre marile întrebări pe care şi le-a pus ştiinţa de-a lungul timpului ?

Cum s-a format Universul ? Cum a apărut viaţa şi cum va evolua în viitor? Care este Marele Plan?

Cum ar putea ştiinţa să se bucure de mai multă popularitate ?

Trebuie să stârnească acea curiozitate şi acel sentiment de mirare în faţa lumii pe care îl avem când suntem copii.

Care a fost materia la care aţi avut cele mai slabe rezultate în şcoală ?

Limba franceză.

Unele dintre cărţile scrise de dumneavoastră se referă la Dumnezeu, dar am citit că sunteţi agnostic. Credeţi în Dumnezeu ?

Nu cred într-un Dumnezeu personal. Asta e doar o chestie pe care ne-am dori-o cu toţii.

(interviu acordat pentru Tribune Services)

Cele mai citite

BEC anunță că statisticile privind prezenţa la vot în data de 9 iunie vor fi prezentate în timp real

Biroul Electoral Central(BEC) pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024...

Rusia va taxa suplimentar veniturile mari și companiile pentru a susține războiul din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare...

Generalul israelian Yair Golan este noul şef al Partidului Laburist din Israel

Fostul general Yair Golan a fost ales marţi în funcţia de şef al Partidului Laburist din Israel, în timp ce această formaţiune de stânga,...
Ultima oră
Pe aceeași temă