15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăInternaționalAutorităţile americane nu abandonează cazul Polanski

Autorităţile americane nu abandonează cazul Polanski

Autorităţile americane, dezamăgite de decizia Elveţiei de a refuza extrădarea regizorului franco-polonez Roman Polanski, vor încerca în continuare să obţină arestarea şi extrădarea realizatorului, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit presei internaţionale  monitorizate de NewsIn.

“Nu am uitat de acest caz”, a declarat Philip Crowley, făcând referire la condamnarea lui Polanski pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră în 1977. “Violarea unei fete de 13 ani de un adult care se presupune că ştie ce face reprezintă o infracţiune. Vom continua să căutăm dreptatea în acest caz şi ne vom evalua opţiunile”, a mai spus Crowley.

Procurorul din Los Angeles, Steve Cooley, şi-a exprimat de asemenea regretul pentru decizia Elveţiei şi a declarat că biroul său s-a conformat tuturor procedurilor legale cerute de tratatul de extrădare. Cooley a adăugat că atunci când Polanski va ajunge într-o jurisdicţie cooperantă vor fi iniţiate discuţii cu ministerul de Justiţie din regiunea respectivă pentru extrădarea regizorului.

Roman Polanski a mulţumit tuturor suporterilor săi într-o declaraţie publică. Potrivit presei elveţiene, acesta a părăsit cabana din Gstaad, unde s-a aflat în arest la domiciliu timp de opt luni. “Nu voi vorbi în public după decizia Oficiului Federal de Justiţie. Vreau doar să mulţumesc din adâncul inimii tuturor celor care m-au susţinut şi care împărtăşesc azi cu mine această mare satisfacţie”, a transmis Roman Polanski prin intermediul avocatului său Hervé Temime.

Ministrul elveţian al Justiţiei a anunţat luni că SUA nu au adus argumente convingătoare pentru extrădarea lui Polanski de când a fost arestat în 2009 şi că regizorul este liber.

Cineastul de origine poloneză, acum în vârstă de 76 de ani, este acuzat în SUA de “relaţii sexuale ilegale” cu Samantha Geimer, care, la momentul producerii incidentului, avea 13 ani. La vremea respectivă, Polanski a pledat vinovat pentru această acuzaţie. Pentru a scăpa de pedeapsă, el s-a exilat în Franţa, ţară care nu are niciun acord de extrădare cu Statele Unite şi unde a trăit şi a muncit timp de 30 de ani.

Până luni Polanski s-a aflat în arest la domiciliu în cabana sa din staţiunea elveţiană Gstaad pe baza unui mandat american legat de condamnarea sa pentru întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră în urmă cu 33 de ani. Regizorul a fost arestat în septembrie 2009 la Zurich, a fost închis timp de două luni, iar apoi justiţia elveţiană a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu.

Cele mai citite

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...

Reacția purtătorului de cuvânt al BOR, după ce Elveția a câștigat Eurovisionul: „Victoria lui Nimeni. Un imn înălţat non-binarităţii”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a reacționat dur după ce interpretul elvețian Nemo a cucerit marele trofeu de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă