0.6 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalAnkara trimite de luni în ţările de origine membri străini ai Statului...

Ankara trimite de luni în ţările de origine membri străini ai Statului Islamic

”Vă spunem că că-i vom trimite înapoi. Vom începe de luni”, a declarat Soylu, citat de agenţia turcă de presă, de stat, Anadolu. Ministrul turc nu a precizat care sunt ţările vizate de această măsură.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declara joi că peste 1.150 de membri SI sunt încarceraţi în prezent în închisorile turce.

Ankara îndeamnă cu regularitate ţările europene să-şi ia înapoi cetăţenii care au intrat în SI în Siria, însă acestea sunt puţin dispuse să o facă, din motive de securitate şi din cauza nepopularităţii unei asemenea măsuri.

Süleyman Soylu ameninţa luni că Turcia îi va trimite pe combataţii străini din SI în ţările lor de origine, chiar dacă acestea le-ar retrage cetăţenia.

Însă este neclar cum ar putea Turcia să procedeze pentru a trimite o persoană într-o ţară în care această persoană nu mai este, teoretic, cetţean.

Suspectată mult timp că i-a lăsat pe jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a intra în Siria, după izbucnirea războiului care devastează această ţară din 2011, Turcia, însângerată de mai multe atentate comise de SI, a intrat în 2015 în coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Însă Ankara a fost acuzată, în ultimele săptămâni, de slăbirea luptei împotriva elementelor dispersate ale SI, prin lansarea la 9 octombrie a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

Cele mai citite

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Lucrul de acasă, tot mai căutat la final de an – studiu

Tot mai mulţi candidaţi români îşi caută, spre final de an, un job remote, care fie să le permită să evite naveta în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă