4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalAmericanii retrași din Siria nu sunt doriți în Irak

Americanii retrași din Siria nu sunt doriți în Irak

Chestiunea a fost reclamată marți de reprezentanți ai Armatei irakiene, conform Reuters.

Afirmația irakienilor contrazice pătrunzător anunțul Pentagonului, conform căruia cei aproape 1000 de militari americani care părăsesc pozițiile ocupate până acum în Siria vor fi mutați în vestul Irakului pentru a continua campania împotriva militanților Statului Islamic (ISIS) și pentru ”a sprijini apărarea Irakului”, pentru că, se pare, autoritățile locale nu au nevoie de americani.

Un înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA a explicat că situația este încă ”fluidă” și că planurile se pot schimba. Ceea ce constituie un răspuns jalnic la un asemenea afront din partea ”gazdelor”. Considerentele de luat în calcul pentru atitudinea irakienilor sunt numeroase, dar, fără îndoială, ieșirea aceasta este și o reacție la faptul că americani și-au abandonat aliații de ani de zile – pe kurzii din Siria. ”Toate forțele Statelor Unite care se retrag din Siria au primit aprobare pentru a intra în regiunea Kurdistanului, astfel încât să poată fi transportați în afara Irakului. Nu există nicio permisiune acordată pentru ca aceste forțe să rămână în Irak”, au comunicat reprezentanți ai Armatei irakiene printr-o declarație.

Reporterii Reuters afirmă că rămâne neclar dacă trupele americane vor folosi Irakul ca bază pentru lansarea de raiduri terestre în Siria și pentru trimiterea de lovituri aeriene împotriva jihadiștilor din ISIS. În orice caz, 5000 de militari americani se află deja în Irak, în contextul în care Al Doilea Război din Golf (2003-2011), care a culminat cu ocuparea Irakului de forțele SUA, a făcut ca această națiune să nu fie prea iubită de irakieni, care au suportat ani de devastări amarnice.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă