16.4 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeInternaționalAfghanistanTalibanii ordonă să se închidă școlile de fete

Talibanii ordonă să se închidă școlile de fete

Talibanii au dat înapoi miercuri la anunțul că liceele se vor deschide pentru fete, spunând că vor rămâne închise până când va fi elaborat un plan în conformitate cu legea islamică pentru redeschiderea acestora.

Khadija, în vârstă de șaisprezece ani, a stat trează toată noaptea, încântată de prima zi la școală, după șapte luni petrecută acasă în capitala Afganistanului, Kabul.

Talibanii cer închiderea școlilor pentru fete

Dar miercuri s-a întors acasă dezamăgită după ce talibanii au ordonat brusc liceelor ​​de fete să rămână închise.

„A sosit asistentul director al școlii și ea plângea, a luat microfonul și a spus că nu poate vorbi, toți am fost surprinși de ce nu a vrut să vorbească într-o zi atât de fericită și de ce plângea în loc de primindu-ne. Apoi, ne-a spus să părăsim școala pentru că oficialitățile nu au permis fetelor să vină la școală.”

Talibanii au amânat redeschiderea școlilor pentru fete din cauza unei probleme tehnice și a lipsei uniformelor standardizate pentru elevii din întreaga țară. Asta spune Suhail Shaheen, un membru senior taliban cu sediul la Doha.

De când talibanii au preluat controlul în august, comunitatea internațională a făcut din educația fetelor o cerere esențială pentru orice recunoaștere viitoare a guvernării lor.

O declarație a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a calificat decizia ca fiind profund dăunătoare. Purtătorul de cuvânt al ONU pentru comunicații în Afganistan, Stephane Dujarric și-a citit declarația de miercuri:

„Secretarul general spune că refuzul educației nu numai că încalcă drepturile egale ale femeilor și fetelor, ci și pune în pericol viitorul țării, având în vedere contribuțiile extraordinare ale femeilor și fetelor afgane”.

Khadija spune că este greu să te menții motivat și să depășești dezamăgirea.

„A fost ca o zi de doliu și a fost o zi foarte tristă, a fost ca și cum ai pierde o persoană dragă, toată lumea plângea, fetele se îmbrățișau și plângeau și își luau rămas bun”.

Ultima dată când talibanii au condus Afganistanul, din 1996 până în 2001, au interzis educația femeilor și majoritatea angajării.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă