Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Acordul privind Brexit, aprobat de liderii UE

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra.

Share

George Dumitrescu 0 comentarii

Actualizat: 25.11.2018 - 12:20

"Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice", scriu liderii celor 27 de state membre în concluziile summitului extraordinar de la Bruxelles.

Ei s-au exprimat de asemenea în favoarea "unei relaţii cât mai strânse posibil" cu Londra după Brexit.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Declaraţia politică ce însoţeşte acordul subliniază obiectivele comune ale Londrei şi Bruxellesului pentru viitoarea lor relaţie. Documentul nu are un caracter obligatoriu.

Declaraţia face apel de asemenea la parlamentul britanic să sprijine la rândul său acordul.

 

Barnier: Vom rămâne parteneri şi prieteni

Uniunea Europeană va rămâne un partener şi un prieten cu Marea Britanie după Brexit, a declarat negociatorul-şef al blocului comunitar, Michel Barnier, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles destinat aprobării acordului de divorţ cu Londra. "Acest acord este un pas necesar pentru a construi încrederea între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Trebuie să trecem la următoarea fază a acestui parteneriat fără precedent şi ambiţios. Vom rămâne aliaţi, parteneri şi prieteni", a spus Barnier.

El a subliniat că, în timpul negocierilor "extrem de dificile şi complexe", a lucrat "împreună cu Regatul Unit, niciodată împotrivă".

El a făcut apel ca "toată lumea să îşi asume de acum responsabilităţile", în contextul în care rezultatul votului parlamentului britanic asupra acordului privind Brexit-ului rămâne extrem de incert.

Macron: Uniunea are nevoie de o refondare

 Brexit-ul arată că Uniunea Europeană este "fragilă" şi are nevoie de o "refondare", a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea la summitul european de la Bruxelles. "Este un moment grav pentru UE", a subliniat Macron, în opinia căruia blocul comunitar "are nevoie de o refondare". "Acest lucru arată că UE are o parte fragilă" şi că "este perfectibilă", a adăugat el, precizând că acordul cu Londra este unul bun.

Viitoarele relaţii cu Londra "urmează a fi definite", a mai spus el, adăugând că "este clar că Regatul Unit va continua să aibă un rol important, care ar putea evolua".

Macron a făcut din relansarea proiectului european unul din subiectele centrale ale mandatului său, dar nu a reuşit încă să îşi convingă partenerii europeni.

El vrea crearea unui buget al zonei euro pentru a susţine investiţiile şi, în privinţa apărării comune, constituirea unei "armate europene".

Comentarii