Foto: Carles Puigdemont / Facebook

200.000 de oameni au ieșit la un miting în favoarea liderilor catalani judecați pentru rebeliune

Circa 200.000 de oameni au participat, la Barcelona, la un miting contra procesului intentat de autorităţile spaniole unui număr de 12 foşti lideri ai mişcării de independenţă catalane, informează agențiile internaționale de presă.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.03.2021 - 17:04

Liderii politici care sunt acum judecați sunt acuzați de tentativa de secesiune a Cataloniei față de Spania, înregistrată în octombrie 2017, transmite AFP citată de Agerpres.

Protestul la care au participat circa 200.000 de persoane - potrivit Poliției - sau chiar 500.000 de oameni - potrivit organizatorilor - s-a desfășurat, sâmbătă, la Barcelona, capitala provinciei Catalonia.

Unul dintre vorbitorii de la această manifestaţie, organizată de partide şi asociaţii separatiste, a estimat la 500.000 numărul participanţilor. Aceștia au defilat cu bannere, unul dintre acestea purtând textul "Autodeterminarea nu este o crimă''.

Alți demonstranţi purtau drapelul separatist catalan (albastru, roşu, galben) precum şi pancarte pe care scria ''Libertate pentru prizonierii politici''.

După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.

Personajul principal al tentativei de secesiune, fostul lider catalan Carles Puigdemont, refugiat în Belgia, este absent pe banca acuzaţilor, întrucât, în Spania, infracţiunile grave nu pot fi judecate în contumacie.

Inculpatul principal este fostul adjunct al lui Puigdemont, Oriol Junqueras, împotriva căruia Parchetul a cerut 25 de ani de închisoare. Împotriva celorlalţi 11 inculpaţi - fosta preşedintă a parlamentului catalan, mai mulţi 'miniştri' regionali şi responsabilii asociaţiilor separatiste ANC şi Omnium Cultural - sunt cerute pedepse mergând de la 7 la 17 ani de detenţie.

Nouă inculpaţi sunt judecaţi pentru rebeliune, agravată de delictul de deturnare de fonduri publice în cazul a şase dintre ei, şi se află în detenţie preventivă, unii de peste un an.

Pe contul său de Facebook, Carles Puigmont a postat, în acest context, un link de la un articol publicat de un cotidian britanic, conform căruia procesul organizat împotriva liderilor separatiști catalani ar fi "o greșeală teribilă".

 

Comentarii