15.3 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăGDPRZbor pentru cei cu scleroză multiplă

Zbor pentru cei cu scleroză multiplă

Pacienţii vor fi plimbaţi cu avionul, iar banii care se vor strânge din această acţiune vor fi folosiţi pentru cazurile sociale.

Tânărul Andrei Flo­roiu, un absolvent al Politehnicii Bucu­reşti, care a emigrat în SUA şi a lucrat timp de cinci ani pe Wall Street, aterizează vineri în România pentru a-i aju­ta pe cei care suferă de scleroză multiplă (SM). Echipa lui va rămâne în ţară cinci zile. „Vom merge în Iaşi, Delta Dunării şi Bucureşti, unde vom avea zboruri cu oa­meni care suferă de această afec­ţiune şi vom încerca să strângem fon­duri pentru Societatea Ro­mâ­nă de Scleroză Multiplă”, spune Andrei.

În România sunt aproape 10.000 de pacienţi cu SM, dar numai 1.883 primesc tratament. „Mulţi dintre pacienţi au între 20 şi 30 de ani, nu sunt integraţi social, nu urmează programe de recuperare şi nu beneficiază de tratament corespunzător. Dacă şi-ar primi medicamentele, o bună parte din ei ar duce o viaţă aproape de normal”, spune Claudia Torje, preşedinta So­cietăţii Naţionale de Scleroză Multiplă.

1.000 euro costă tratamentul pe o lună

Costurile pentru un astfel de tratament depăşesc însă 1.000 de euro pe lună şi puţini îşi permit să îşi acopere singuri tratamentul. „Cu fondurile care se vor strânge vom sponsoriza cazurile sociale”, spune Claudia Torje, principalul om de legă­tură din România pentru An­drei şi echipa lui. Scleroza multiplă este o afec­ţiune neurologică autoimună şi apare din cauza degradării în­velişului care acoperă neu­ronii (teaca de mielină), proces care determină dificultăţi motorii, de limbaj, tulburări oculare, urinare şi de dinamică sexuală. „Episoadele traumatizante sau schimbarea mediului de viaţă sunt factori care pot duce la activarea acestei boli”, a explicat Claudia Torje. Există şi o teorie conform căreia un virus aflat în stare latentă în corpul uman joacă un rol determinant în dezvoltarea bolii. Mulţi dintre cei care duc în spate această suferinţă neu­rologică gravă sunt singuri, abandonaţi într-un cărucior cu rotile, fără viaţă socială sau posibilitatea de a-şi cumpăra pastilele. De aceea, tinerii s-au gândit să le ridice puţin moralul.

O boală abandonată măcar pentru câteva minute

Voluntarii spun că au avut parte de momente emoţionante încă dinainte de decolare. „O femeie, care suferă de 34 de ani de această boală, aproape total paralizată, ne-a scris că şi-ar dori să zboare cu noi şi să uite de boala ei măcar pentru câteva minute”, scrie Andrei într-un e-mail în care a povestit mai multe despre această acţiune, pe care de altfel a popularizat-o şi pe un site, www.flyms.org. O altă femeie de numai 30 de ani le-a scris tocmai din Vietnam cum a încercat timp de 10 ani să îşi obţină medica­mentele la un preţ accesibil şi nu a reuşit. „Ne-a spus că e singură, aban­donată şi că acţiunea noastră a făcut-o să nu se mai simtă aşa”, povesteşte Andrei.

„Reacţiile celorlalţi ne-au dat energie”

Tânărul Andrei Floroiu, fost coordonator de investiţii în companii care dezvoltau medi­camente pentru scleroză mul­tiplă, a înţeles mai bine cât de perfidă este această boală după ce a inter­vievat peste 100 de doctori din America şi Europa. „Aşa am de­venit expus la viaţa celor cu scleroză multiplă şi am înţeles cât de puţin ştim noi, restul lumii, despre lupta zilnică a celor cu scleroză multiplă, despre cât de tra­gică este această boală şi despre cât de mult am putea face ca societate ca să îi ajutăm. Prac­tic, am realizat că in­formarea mai bună a publicului larg este la fel de valoroasă pentru bolnavi ca şi medi­camentele în care in­vesteam”, mărturiseşte Andrei. Proiectul „Fly for Multiple Sclerosis” a început pe o terasă din New York. „Am muncit mult ca să obţinem sprijin din partea organizaţiilor care se ocupă de scleroza multiplă, mai ales că am extins proiectul la 30 de ţări. În cele şapte săptămâni de pregătire am lucrat în medie 16 ore pe zi, şapte zile pe săptămână. Mai mult, plătesc pen­tru opor­tunitatea de a munci atât de greu, dar nici­odată nu m-am simţit mai bine. Reacţiile celor din jur au fost atât de puternice, încât mi-au dat o energie pe care nu credeam că o am şi o satisfacţie imensă”, povesteşte Andrei, care şi-a propus să parcurgă 47.000 de kilometri.

 

Puteti dona 2 Euro prin trimiterea unui SMS la numarul 890 in reteaua Vodafone, Orange, si Cosmote in perioada 10 – 29 septembrie. Servicii oferite gratuit de Vodafone, Orange si Cosmote. Nu se percepe TVA.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă