16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăGDPRSubstantele cancerigene din tigara ataca si nefumatorii

Substantele cancerigene din tigara ataca si nefumatorii

Fumatul genereaza boli grave, care culmineaza cu cea mai temuta afectiune, si anume cancerul. Aceasta apare din cauza faptului ca substantele din fumul de tigara produc modificari la nivelul celulelor. Pe langa fumatori, sufera si nefumatorii. De la 1 ianuarie a intrat in vigoare o lege care restrictioneaza fumatul in locurile publice.
Cei care fumeaza mai mult de 10-20 de ani un pachet de tigari pe zi sau 5 trabucuri sau 6-7 pipe pe zi sunt condamnati sa traiasca mai putin decat nefumatorii. De cele mai multe ori, tributul platit acestui viciu apare in a doua jumatate a vietii. Atunci se fac simtite bolile de inima, de plamani si creste riscul de a face diferite forme de cancer (pulmonar, genital, pancreas, de vezica etc.). "Cel mai des intre initierea fumatului si momentul in care fumatorul isi pune pentru prima oara problema renuntarii se scurg 10-20 de ani.

 

Prima tigara este consumata din curiozitate, de plictiseala, pentru a fi la moda sau a avea acceptul unui grup de prieteni. In urmatoarele luni, consumul nu depaseste 1-5 tigari pe zi, fara a fi regulat, pentru ca ulterior, incet, incet, tutunul sa se insinueze printre preocuparile cotidiene, fumatul sa devina zilnic si sa se intensifice de la o luna la alta. Alteori, fumatorii ajung mult mai repede la un numar mare de tigari pe zi si consumul creste de la o zi la alta, stabilizandu-se la o medie de 30-40 de tigari", explica dr. Antigona Trofor si Cornel Radu-Loghin in cartea "Fumatul – de la obicei la boala".

Modificari celulare
Cel mai frecvent, cancerul de plamani apare la barbati. Aceasta boala este si principala cauza de deces din totalul bolilor neoplazice. La femei, boala este pe locul doi, dupa cancerul de san. In ultimii 20 de ani, cancerul bronhopulmonar a cunoscut o explozie. Statisticile medicale arata ca 90% din cei care fac acest tip de cancer sunt fumatori. Dr. Antigona Trofor si Cornel Radu-Loghin sustin ca "in fumul de tigara exista substante nocive denumite carcinogeni, cele mai agresive fiind hidrocarburile aromatice policiclice si nitrosaminele. Acestea induc modificari celulare. Cu timpul, celulele agresate se transforma in celule canceroase. La acest fapt contribuie insa si numarul de tigarete fumate, perioada cat s-a fumat, cat de adanc se inhaleaza fumul si varsta de debut a fumatului. S-a observat ca oprirea fumatului scade mult probabilitatea de a dezvolta cancer pulmonar.

Fumatorii de trabuc si pipa au un risc mai mic de cancer pulmonar decat cei care fumeaza tigarete obisnuite, dar mai mare decat al nefumatorilor. In ceea ce priveste fumatul pasiv, tot mai multe studii actuale confirma riscul de cancer pulmonar la cei expusi fumului de tutun din mediul inconjurator", explica dr. Antigona Trofor si Cornel Radu-Loghin.

In baruri, spatii separate
In incercarea de a lupta impotriva acestui viciu, autoritatile au decis ca, incepand cu 1 ianuarie 2009, sa se aplice Ordonanta de Guvern 5/2008. Astfel, in spatiile publice inchise fumatul va fi permis numai in camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate si care sa nu fie spatiu de tranzit sau de acces. De la aceasta data, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50% din suprafata spatiului alocat clientilor si va fi obligatoriu sa se asigure ventilarea si izolarea lor de spatiile pentru nefumatori.

Cele mai citite

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă