12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăGDPRŞase chestiuni intime despre care trebuie să vorbeşti cu medicul tău

Şase chestiuni intime despre care trebuie să vorbeşti cu medicul tău

Fumatul, problemele cu memoria, pierderea slujbei, băutul excesiv, precum şi problemele de natură sexuală, toate acestea sunt chestiuni personale, despre care trebuie totuşi să discuţi cu medicul de familie deoarece pot avea consecinţe grave dacă sunt ignorate, relatează Washington Post.

Dacă în urmă cu trei decenii vizionarea unor filme erotice reprezenta un lucru neobişnuit până şi pentru studenţii de la medicină, în ziua de azi, termeni precum disfuncţie erectilă si boală cu transimtere sexuală fac parte din vocabularul de zi cu zi. Cu toate acestea, discuţiile despre problemele personale nu sunt nicidecum mai uşor de purtat în cabinetul medicului. Unii pacienţi se abţin din cauza jenei, iar alţii se tem că secretele lor ar putea fi împărtăşite şi altora.

Dar păstrând secrete faţă de medicul tău îţi poate periclita sănătatea şi poate duce la noi probleme medicale. În ceea ce priveşte confidenţialitatea, există mai multe legi care îţi dau dreptul de a controla răspândirea informaţiilor personale de sănătate şi de a limita accesul la acestea.

Iată cele mai frecvente chestiuni personale despre care trebuie să vorbeşti sincer cu medicul tău, potrivit expertului Orly Avitzur.

Bei prea mult

Nu cu mult timp în urmă, un văduv în vârstă de 83 de ani a mers la dr. Avitzur pentru a discuta despre dificultatea de a merge. A recunoscut cu greu că bea câte trei pahare de coniac pe zi, informaţie de mare importanţă. Alcoolul poate avea efecte negative asupra  regiunii din creier responsabilă de echilibru, precum şi asupra nervilor piciorului care ajută la menţinerea balansului. De asemenea, alcoolul poate dăuna ficatului, ceea ce îl poate determina pe medic să prescrie un tratament diferit.

Ţi-ai pierdut slujba

Dacă ţi-ai pierdut de curând slujba şi odată cu ea asigurarea medicală, te-ai putea simţi tentat să eviţi completarea unei reţete, să consumi medicamente expirate, să nu iei medicametele la timp sau să nu le iei conform reţetei, toate acestea fiind lucruri pe care 28% dintre cei care iau medicamente prescrise au recunoscut că le fac, aşa cum reiese dintr-un sondaj al Protecţiei Consumatorilor. Dar dacă medicul tău nu ştie că faci aceste lucruri, el sau ea poate crede că medicamentele prescrise anterior nu funcţionează şi îţi poate schimba reţeta sau dozajul. Dacă ai probleme financiare, doctorul te poate îndruma către medicamente compensate sau poate încerca să le înlocuiască cu medicamente mai ieftine, dar care funcţionează la fel de bine.

Te-ai apucat de fumat

Când unul dintre pacienţii lui Avitzur, o mamă a patru copii, în vârstă de 42 de ani, s-a lăsat de fumat în urmă cu câţiva ani, doctorul a fost impresionat. Ulterior, medicul a aflat că pacienta i-a mărturisit  secretarei sale că nu a renunţat la viciu. Fumatul este un factor de risc important pentru multe boli, de aceea este important ca medicul tău să ştie dacă fumezi.

Uiţi lucruri

În timp ce mulţi oameni îşi fac griji că acest lucru poate fi un semn al bolii Alzheimer, uitarea poate fi cauzată de un nou medicament, o problemă a glandei tiroide, o serie de mici atacuri de cord sau alte probleme de sănătate tratabile. Dacă îi spui doctorului că ai probleme cu memoria, acesta poate face un control mai amănunţit  sau, în cel mai rău caz, te poate îndruma către servicii care te pot ajuta.

Ţi-ai pierdut pofta de sex

Disfuncţia erectilă sau pierderea libido-ului pot fi cauzate de o varietate de medicamente, printre care anumite medicamente pentru boli psihice, antidepresive, medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, opiacee sau alte analgezice. Disfuncţia erectilă poate fi totodată un prim semn al unei boli de inimă  sau al diabetului, fapt ce necesită o investigaţie mai detaliată.

Te vezi cu altcineva

Nu, nu înseamnă că ai o aventură (deşi acest lucru poate fi relevant în cazul în care suspectezi că partenerul/ partenera ar avea o boală cu transmitere sexuală). Înseamnă că mergi la alt medic sau urmezi un alt tratament. Este dreptul tău să ceri o a doua părere, dar dacă ţi-ai făcut teste sau ţi s-au prescris medicamente, medicul pe care îl frecventezi de obicei trebuie să ştie. De asemenea, este bine să îţi informaezi medicul cu privire la orice suplimente sau medicamente neprescrise pe care le iei, pentru că acestea pot interacţiona cu cele indicate de medic.

Cele mai citite

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...
Ultima oră
Pe aceeași temă