16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăGDPRPeste 31.000 de constănţeni s-au vaccinat antigripal

Peste 31.000 de constănţeni s-au vaccinat antigripal

Deşi Ministerul Sănătăţii a decis săptămâna trecută sistarea vaccinării antigripale, în judeţul Constanţa aceasta a continuat. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), dr. Mihaela Dinisov, până la acest moment constănţenilor le-au fost administrate un număr de 31.416 vaccinuri.

„În prezent, au rămas 1.084 doze care pot fi administrate în perioada următoare, dar oamenii trebuie să ştie că acestea îşi fac efectul abia peste două săptămâni. Din fericire, până acum, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă în judeţ, iar numărul de viroze respiratorii este în valorile normale pentru această perioadă, ba chiar uşor în scădere“, a declarat ea. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită au fost imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravidele.

Reamintim că spre finele anului trecut, la Constanţa au ajuns 32.500 de doze de vaccin din care au fost folosite, până acum, 31.416. Prin urmare, cei interesaţi să se imunizeze gratuit împotriva gripei mai au la dispoziţie vaccinuri.

Până acum, cei mai interesaţi de vaccinarea antigripală gratuită s-au arătat constănţenii cu vârste de peste 65 de ani, iar alte doze au fost direcţionate către persoanele cu vârsta cuprinsă între şase luni-64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cro­nice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm. Alte vaccinuri au ajuns la medici, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, iar alte câteva sute de doze au fost administrate persoanelor, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoanelor care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

Vaccinul, singura formă de protecţie

Medicii constănţeni spun că interesul faţă de vaccinarea antigripală este mai scăzut faţă de anii trecuţi, dar şi că aceasta este singura formă reală de protecţie. „Ne confruntăm cu un interes extrem de scăzut pentru vaccinarea antigripală comparativ cu anii trecuţi. Totuşi, oamenii trebuie să ştie că imunizarea cu vaccin antigripal este singura formă reală de protecţie  împotriva gripei“, ne-a declarat un medic.

Cele mai citite

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă