20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăGDPROmul cu inimă de plastic

Omul cu inimă de plastic

O echipă de medici din Statele Unite ale Americii au salvat viaţa unui bărbat după ce au ales să-i înlocuiască complet inima cu un dispozitiv din plastic numit „Total Artificial Heart”.

Beneficiarul este Troy Golden, un pastor din Oklahoma, care a suferit de la naştere de sindromul Marfan, o anomalie genetică ce afectează ţesutul conjunctiv. Printre cele mai serioase complicaţii ale acestui sindrom se numără cele cardio-vasculare, dar sindromul poate afecta şi scheletul, sistemul nervos, ochii, pielea şi plămânii.

Pe când avea 41 de ani, pastorul Golden a trebuit să sufere o operaţie de înlocuire a valvelor şi de refacere a pereţilor inimii. Dar starea lui de sănătate a continuat să se înrăutăţească, iar în ianuarie 2010 a fost inclus pe lista de transplanturi, însă timpul s-a scurs şi nu s-a găsit nici un donator.
„Inima lui Troy era într-o stare atât de proastă, încât o pompă artificială nu ar fi fost de ajuns. Aşa că am decis să încercăm ceva total diferit, să-i înlocuim inima complet”, explică medicul cardiolog Doug Horstmanshof, cel care îl tratează pe Troy, citat de BBC.

În luna septembrie a anului trecut, Troy a devenit unul din puţinii oameni din SUA care au beneficiat de o înlocuire completă a inimii cu un dispozitiv numit „TAH- Total Artificial Heart”(n.r -inimă complet artificială).
Este realizat din plastic şi cântăreşte 160 de grame, fiind un pic mai mare ca o inimă biologică. Dispozitivul este alimentat de o pompă pneumatică pe care o poţi căra într-un rucsac.

Chirurgul James Long, cel care s-a ocupat de Troy, spune că pacientul său a trebuit să se obişnuiască să audă sunetul făcut de pompa pneumatică, dar că se simte foarte bine şi este copleşit de rezultatele operaţiei.

„Este extraordinar să ieşi din spital şi să te poţi duce înapoi acasă, fiind capabil să îţi reiei viaţa normală. Nu poţi înţelege prea bine cum de ţi-au scos inima, fără inimă nu eşti viu”, declară Troy, citat de BBC.

Dispozitivul nu este o soluţie permanentă. Bateriile trebuie schimbate constant, iar riscul de infecţii rămâne crescut. Troy trebuie să aştepte în continuare un donator, dar se mai întrevăd şi alte soluţii.
Se folosesc, din ce în ce mai mult, pompe miniaturale, de dimensiunea unei ţigări, pentru a asista funcţia cardiacă. Spre deosebire de pompa artificială a lui Troy, acestea pot fi lăsate în corp timp nelimitat.

În viitor, celulele stem vor putea fi folosite şi la „repararea” inimilor bolnave. Marele avantaj al celulelor stem este că acestea pot lua forma şi locul celulelor distruse ale inimii.
„Ţinta este să luăm o inimă, de exemplu, inima unui porc, să o „spălăm de celule”, să o repopulăm cu celule stem, până când acestea se vor adapta la ţesut, şi să creăm o inimă pe care o vom putea transplanta la om”, explică medicul cardiolog Doris Taylor, de la Universitatea din Minnesota.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...
Ultima oră
Pe aceeași temă