16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăGDPRMinuni în clasa insulinelor

Minuni în clasa insulinelor

Faţă de acum 20 de ani, bolnavii de diabet sunt mult mai bine trataţi. „Se fac progrese remarcabile în producerea de insuline şi se inventează terapii din ce în ce mai bune”, spune medicul Cristian Serafinceanu, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, din Bucureşti.

 

Dacă în anii ’80, bolnavii de diabet erau trataţi cu insuline animale (din extract de pancreas bovin sau porcin), în anii ’90 au apărut primele insuline obţinute prin recombinare genetică. „Acum sunt două mari direcţii de dezvoltare în cercetare: pe de-o parte sunt producători care încearcă să creeze produse care nu se injectează, pe de altă parte sunt producători care încearcă să realizeze produse ce imită perfect acţiunea pancreasului, principalul producător de insulină din corpul uman”, explică medi­cul Cristian Serafinceanu.

În ultimii ani s-au pus la punct insuline inhalatorii sau cu pom­pă, care îi scăpau pe pacienţi de injecţii. „S-a renunţat la acestea pentru că riscul de efecte adver­se era mare. Deocamdată se mer­ge tot pe metoda clasică”, spune medicul. Dacă insulinele inhalatorii se aspirau pe nas, cele cu pompă erau implantabile în piele. „S-a incercat programa­rea lor cu ajutorul unor CIP-uri. Elibe­rau insulina când organismul avea nevoie de ea.  Mecanismul de acţiune era însă destul de com­plicat, risca să se defecteze şi să facă mai mult rău pacientului”, a explicat medicul. Tot din categoria „insulinelor deştepte” fac parte şi aşa-numitele insuline rapide şi lente. „Cele rapide se administrează înainte de masă şi ajung rapid în sânge, cele lente eliberează insulină pe parcursul întregii zile. O injecţie lentă şi trei rapide mimează cel mai bine patternul fiziologic”, explică Cristian Serafinceanu.  

 

„Alternative la insulină”

Dacă suferiţi de diabet de tip 2, antidiabeticele orale de clasă nouă şi insulinele vegetale vă pot ajuta o perioadă, până treceţi pe insulina injectabilă. Şi în acest domeniu s-au făcut progrese considerabile.

Cele mai noi clase de antidiabetice orale au mecanisme de acţiune ţintite care opresc evoluţia bolii. Există spre exem­plu un medicament care acţionează atât asupra celulelor Beta din pancreas (celule responsabile cu secreţia de insulină), cât şi asupra celulelor Alfa (celule care ajută la scăderea zahărului din sânge). Prin acest dublu mecanism, glucoza din sânge este foarte bine controlată şi menţinută în limite normale.

Şi medicina complementară oferă soluţii pentru diabetici, de exemplu insulina vegetală obţinută din extract de afine, castra­vete amar sau teci de faso­le. „Acestea au însă doar efect adjuvant şi nu trebue să renunţaţi la tratamentul prescris de me­dic”, vă sfătuieşte medicul diabetolog Cristian Serafinceanu.

Insulinele injectabile sunt destinate în special persoanelor care suferă de diabet de tip 1 (diabet moştenit), însă ele sunt foarte eficiente şi pentru pacienţii care suferă de diabet de tip 2. 

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă