13.2 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăGDPRMedic estetician: Tratamentele faciale sunt mai puţin eficiente pentru femeile care fumează...

Medic estetician: Tratamentele faciale sunt mai puţin eficiente pentru femeile care fumează sau consumă alcool

O dată cu trecerea anilor, pielea începe să-şi piardă din supleţe şi de-a lungul feţei apar ridurile. Femeile au însă la dispoziţie o gamă variată de creme, dar şi tratamente faciale pentru a elimina imperfecţiunile tenului cauzate de înaintarea în vârstă. Doctorul Vincent Wong, medic chirurg estetician la clinica “La Maison de l’Esthetique” susţine că cele mai sigure sunt tratamentele cu botox care acţionează eficient asupra ridurilor superficiale şi profunde chiar de la prima folosire. În urma unui tratament, pielea îşi recapată elasticitatea şi luminozitatea.

Care sunt cele mai eficiente tratamente faciale la care pot să apeleze femeile pentru a şterge ridurile de pe chip după 40 de ani?

Ridurile dinamice sau de expresie sunt cauzate de cutarea pielii din cauza contracţiei muşchilor faciali. Atât toxina botulinică tip a, cât şi acidul hialuronic pot diminua apariţia ridurilor, dar acţiunea lor este complet diferită.

Pe de-o parte, toxina botulinică tip A este o toxină naturală produsă de bacteria Clostridium Botulinum. A fost identificată pentru prima oară în Germania şi numită „otrava cârnaţilor”. Doza folosită în tratamentele împotriva ridurilor este mai mică de 1% din ceea ce ar putea constitui doza toxică. Efectul imediat este relaxarea musculaturii. Blocând activitatea musculară, în fapt se previne cutarea pielii. Rezultatul este un ten neted, fără riduri.

În cazul utilizării toxinei botulinice, clientul decide care este gradul de libertate de mişcare a muşchilor faciali pe care doreşte să-l păstreze. Completă relaxare a muşchilor are ca rezultat aspectul de masca sau de faţă îngheţată, de altfel foarte populară în Statele Unite. Relaxarea parţială a muşchilor dă o înfăţişarea mai naturală şi este o practică mult mai des întâlnită în Europa.

Pe de altă parte, acidul hialuronic este o moleculă polizaharidă componentă a tenului. Pe măsură ce înaintam în vârstă, secreţia de acid hialuronic se diminuează precum şi cea a colagenului şi elastinei, alţi componenţi de bază a unui ten tânăr. Rolul acidului hialuronic este acela de a furniza volum feţei şi de a menţine tenul într-o condiţie perfectă. Cu trecerea anilor, nu numai că secreţia de acid hialuronic se diminuează, dar şi stratul de grăsime subcutanat se subţiază conducând la pierdere de volum şi apariţia aspectului de ofilire a feţei.

Astfel, medicina estetică foloseşte acidul hialuronic ca substanţă de umplere. Se poate reface pierderea de volum oriunde pe faţă prin injectarea de acid hialuronic. Pielea va căpăta un efect de lift-up, de aici şi o înfăţişare mai tânără. În ceea ce priveşte ridurile, se poate injecta acid hialuronic de-a lungul liniilor de expresie pentru a oferi din nou volum zonei vizate. Însă, fără tratament cu toxină botulinica, ridurile vor continua să apără prin mişcarea feţei. Acidul hialuronic este folosit de asemenea, pentru umplerea şanţurilor nasolabiale (liniile nas-gură), cauzate de migrarea grăsimii din obraji.

Întrebuinţările acidului hialuronic sunt nenumărate. În clinica mea, îl folosesc ca substanţă de umplere pentru ridicarea obrajilor, a naşului, pentru a oferi volum buzelor sau a defini conturul lor, pentru revirimentul aspectului lăsat al colţurilor gurii, reducerea liniilor periorale, refacerea liniei mandibulare, îmbunătăţirea aspectului diferitelor cicatrice sau în tratarea aspectului îmbătrânit al mâinilor.

Totuşi, pentru moment, toxina Botulinică tip A rămâne cel mai eficient tratament împotriva ridurilor. Este utilizat în medicină estetică de o lungă perioadă de timp şi tocmai de aceea ştim cel mai bine cum funcţionează şi care sunt efectele secundare. Tratamentul în sine este simplu, rapid şi relativ ieftin, cu foarte puţine efecte secundare, atunci când este practicat de un specialist.

Ultima noutatea în domeniul esteticii este tratamentul de bioregenerare cu extracte autologe de plasmă şi trombocite. Ce ne puteţi spune despre acest nou tratament?

Tratamentul de bioregenerare cu extracte autologe de plasmă şi trombocite este primul tratament în medicina estetică 100% autolog. Plasma extrasă din propriul sânge conţine o concentraţie ridicată de trombocite. Când este stimulată, fiecare trombocită poate elibera mii de factori de creştere. Aceştia joacă un rol vital în rejuvenarea tenului şi furnizarea de noi provizii de sânge pentru piele. Dacă este combinată cu soluţie de calciu, plasmă devine mai groasă şi poate fi folosită că soluţie de umplere, în vreme ce trombocitele îşi desăvârşesc opera.

Este important faptul că acest tratament nu oferă rezultate instant. Este nevoie de repetarea şedinţelor (la fiecare 3 luni) pentru a obţine o îmbunătăţire graduală tenului. Numărul acestora depinde de starea generală de sănătate a clientului precum şi de obiceiurile sale. Tratamentul va fi mai puţin eficient pentru cei care fumează sau cei care consumă excesiv alcool.

Care sunt avantajele, dar şi riscurile acestor tratamente faciale?

Riscurile tratamentelor nonchirurgicale sunt minime în comparaţie cu cele chirurgicale, cele mai frecvente efecte secundare fiind vânătăile, inflamarea sau o sângerare minimă (temporar). Reacţiile alergice pot apărea, dar sunt foarte rare. Necroza ţesuturilor (piele moartă datorită blocării vaselor sangvine) şi infecţiile pot apărea de asemenea, dar în cazuri extrem de rare.

În afară de un risc mult mai mic, tratamentele nonchirurigicale au un alt avantaj: sunt minim invazive. Aşadar, se reduce timpul de refacere. Pentru majoritatea procedurilor, refacerea durează câteva ore şi pacienţii se pot întoarce la muncă folosind puţin make-up. Şi în ceea ce priveşte costurile, tratamentele nonchirurgicale sunt mult mai ieftine decât cele de chirurgie facială. Cât despre complicaţii, acestea sunt temporare şi reversibile şi nu pot fi un prejudiciu permanent. Totuşi, rezultatul acestor tratamente nu este de lungă durată, de obicei durând nu mai mult de un an pe când rezultatele intervenţilor chirurgicale sunt de mai lungă durată.

Ce contraindicaţii au aceste tratamente?

De obicei, nu se oferă tratamente femeilor însărcinate sau care alăptează. Alte restricţii se referă la cei care suferă de boli ale sângelui sau cu probleme imunitare. Fiecare tratament însă are criteriile sale de includere şi excludere.

Câte şedinţe de tratament sunt necesare pentru a observa rezultate şi cât durează efectele?

Diferă de la procedură la procedură. În general, eu îmi chem pacienţii la o nouă consultaţie după două săptămâni de la tratament. Dacă iniţial tratamentul oferit nu a fost suficient, voi oferi un supliment. Ca o regulă, două sau trei şedinţe sunt în general necesare, uneori chiar şi mai multe, iar rezultatele durează între patru luni şi un an, în funcţie de procedură.

Care sunt cele mai spectaculoase rezultate pe care le-aţi avut în practica de până acum?

Un pacient, puţin sub 40 de ani, a venit la tratament pentru cutele de pe frunte din cauza cărora era perceput la serviciu ca o persoană continuu supărată şi rece. De asemenea, îşi dorea obraji mai bine definiţi. Când a venit pentru tratament era în proces de a-şi găsi un nou loc de muncă. Ulterior, am primit un mesaj de la el în care-mi spunea că în prima zi de muncă a fost luat drept student în practică. A fost recunoscător şi extrem de mulţumit de rezultat. Mi-a dat un sentiment deosebit de satisfacţie şi împlinire să ştiu că prin muncă mea am putut avea un asemenea impact în viaţă cuiva.

Cât de eficiente sunt aceste tratamente fără întreţinere?

Îngrijirea permanentă acasă poate îmbunătăţi rezultatele tratamentelor. Deşi rezultatele vor dura şi fără îngrijire, recomand ferm o atenţie zilnică oferită tenului pentru a îmbunătăţi aspectul general şi a oferi o durată mai mare a efectelor tratamentelor.

Tot ceea ce este nevoie pentru o îngrijire la domiciliu este o cremă de zi bună, o cremă de noapte de-asemeni foarte bună şi o cremă cu factor de protecţie solară (minim 50 SPF) care să fie aplicată chiar în zilele noroase sau iarnă. Doamnelor, nu uitaţi să vă curăţaţi complet tenul de orice urme de make-up înainte de a merge la culcare.

Stilul de viaţă poate afecta în egală măsură sănătatea şi tinereţea pielii: aveţi o dietă sănătoasă, evitaţi saloanele de bronzat, renunţaţi la fumat, dacă nu aţi făcut-o până acum, şi beţi alcool cu măsură.

Cât costă tratamentele cu botox şi acid hialuronic?

Tratamentele nonchirurgicale costă între 170 şi 1500 euro.

Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru femeile care vor să aibă un ten perfect şi să arate bine cât mai mult timp?

Să aveţi un stil de viaţă sănătos, un bun regim de îngrijire a pielii acasă şi evitaţi expunerea excesivă la soare. Este ştiut că prevenirea este mult mai facilă decât tratarea. Începeţi cu tratamente preventive încă de tinere (20 de ani plus) şi, dacă le continuaţi, veţi putea pune o pauză procesului de îmbătrânire a tenului. Cel mai important: păstraţi mereu o inimă tânără!

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Premierul a sesizat că plătim aceeași bani pentru cantități mai mici și cere sancțiuni pentru comercianți

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că urmează să fie elaborată o reglementare în baza căreia producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în...

Rusia – Ucraina, ziua 785. Leo Docherty, ministrul britanic al Apărării: Trebuie să privim războiul din Ucraina în termeni de ani, nu de luni

Ministrul Apărării al Marii Britanii, Leo Docherty, avertizează că actualul război dintre Rusia și Ucraina trebuie privit "în termeni de ani, nu de luni". Oficialul...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...
Ultima oră
Pe aceeași temă