23.6 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăGDPRDEZASTRU în sănătate: România investeşte într-un an cât Elveţia în 20 de...

DEZASTRU în sănătate: România investeşte într-un an cât Elveţia în 20 de zile

Guvernul României investeşte în sistemul sanitar doar 500 de dolari pe cap de locuitor în fiecare an, sumă ce plasează România pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, după Polonia, Ungaria sau Bulgaria, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în martie 2013.

Trei dintre cei cinci vecini ai României au investiţii mai mari în domeniul sanitar comparativ cu ţara noastră, astfel că Ungaria investeşte 1.085 de dolari pe cap de locuitor, Serbia 622 de dolari pe cap de locuitor, iar Bulgaria 522 de dolari.

În coada clasamentului european la investiţii se află Moldova, cu 224 de dolari pe cap de locuitor. Pe penultimul loc se află Albania, cu 225 de dolari, Ucraina, cu 263 de dolari, Macedonia, cu 334 de dolari şi Bosnia-Herţegovina, cu 493 de dolari pe cap de locuitor.

Pentru ţările din Europa de Vest, sumele sunt mult mai mari. Elveţia este ţara europeană cu cele mai mari investiţii în sistemul sanitar, cu 9.121 de dolari pe cap de locuitor, urmată de Norvegia, cu 8.987. În Uniunea Europeană, Germania şi Franţa au investiţii semnificative. Guvernul german investeşte anual 4.875 de dolari pe cap de locuitor pentru sănătate, în timp ce Franţa investeşte 4.952 de dolari pe cap de locuitor.

Dacă facem un calcul, România investeşte în domeniul sanitar 500 de dolari pe cap de locuitor într-un an. În Elveţia, 500 de dolari acoperă doar 20 de zile de serviciu sanitar public, iar în Germania, doar 37 de zile.

Citeşte şi Cifrele dezastrului. De ce are nevoie Guvernul de noi taxe

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în luna iunie, că e nevoie de multe miliarde de euro pentru ca România să aibă o infrastructură acceptabilă în domeniul sănătăţii şi că Executivul nu are, momentan, finanţele necesare pentru o astfel de investiţie.

“E nevoie de multe miliarde de euro pentru a avea o infrastructură la nivel acceptabil, România nu poate să-şi permită aşa ceva, voi suporta eu şi Guvernul toate criticile mass-media (…) Ăştia sunt banii pe care îi are România, alţi bani nu avem de unde să aducem. Sigur, noi vom încerca şi vom face toate eforturile ca banii din sănătate să fie utilizaţi cât mai chibzuit, să fie feriţi de fraude, să fie duşi acolo unde este nevoie”, a afirmat Eugen Nicolăescu, conform Mediafax.

Cele mai citite

Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv și ȋn al doilea proces intentat de DNA Ploiești. Instanța a concluzionat că ,,Fapta nu există”

Curtea de Apel București a confirmat, pe 14 mai, sentința pronunțată anul trecut de către Tribunalul București, care a declarat-o nevinovată pe Ana Maria...

România nu va ceda Ucrainei niciun sistem Patriot dacă nu primește ceva în schimb, afirmă președintele Iohannis

România va ceda Ucrainei un sistem Patriot doar dacă va primi ceva în schimb, astfel încât capacitatea de apărare a României să nu scadă. Acest...

Numărul turiștilor români care au călătorit în Germania în anul 2023 a crescut cu 20% față de anul 2022

În anul 2023, turiștii români au efectuat 760.000 de călătorii cu cel puțin o noapte de cazare în Germania. În comparație cu anul precedent,...
Ultima oră
Pe aceeași temă