Ne-am obisnuit sa invocam de foarte multe ori „clasicele motive” pentru a nu face sport: lipsa timpului, a banilor, gasirea unui loc special, lipsa antrenamentului.
Exista, insa, un sport pe care îl putem practica aproape oriunde, nu necesită antrenor şi nici nu implică costuri suplimentare: urcatul treptelor. Plus ca rezultatele sale asupra tonusului fizic si psihic sunt de milioane.
Urcatul treptelor poate imbunatati considerabil sanatatea inimii si a sistemului circulator. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, avand ca subiect un grup format din 22 de femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani, cu un stil de viata sedentar, urcatul a 200 de trepte zilnic, timp de sase saptamani, intr-un ritm moderat, a dus la imbunatatirea considerabila a activitatii cardiace, a nivelului de oxigenare a organismului, cat si la cresterea nivelul colesterolului pozitiv, cunoscut sub denumirea de LDL.
Urcatul treptelor timp de doua minute a cate 5-6 repetari zilnice, timp de doua luni duce la imbunatatirea sistemului circulator si respirator, crescand speranta de viata, reducerea colesterolului negativ (LDL) cu 8% si cresterea nivelului colesterolului pozitiv, scazand astfel riscului aparitiei unor probleme precum atacul de cord, infarctul, lipsa libidoului sau un libidou scazut, imbatranirea prematura a tenului.
Inima unui om normal bate de in medie de 74 de ori pe minut si are o „durata de viata” de aproximativ 85 de ani, aceasta insemnand 3.308.288.400 de batai ale inimii in cursul intregii vieti. Prin practicarea unor sporturi care solicita sistememele circulator si respirator, asa cum este urcatul treptelor, inima devine un mecanism mult mai eficient, avand o rata a batailor mai scazuta pe timp de odihna, ceea ce se traduce intr-o economisire a batailor pe parcursul vietii si astfel o longevitate mai mare.
Daca o persoana ce practica in mod constant acest tip de sport ajunge la o rata a batailor inimii de 55 batai pe minut, va avea nevoie de 114 ani pentru a „consuma” numarul total de batai alocate in mod normal inimii sale. Bineinteles, la asigurarea longevitatii contribuie si alti factori, cum ar fi nivelul de stres, dieta, dar, trecand peste acestia, dintre doua persoane, cu acelasi nivel de stres si aceeasi dieta, cea care practica acest tip de sport in mod regulat isi poate creste speranta de viata cu pana la 29 de ani fata de cea care duce o viata sedentara.
15 minute de urcat pe scari = 30 de minute de alergat
Urcatul pe scari este atat de eficient deoarece iti forteaza organismul sa lupte impotriva gravitatiei, obligandu-ti astfel muschii sa „munceasca” de doua ori mai mult decat in mod normal. Pentru ca este un sport destul de extenuant, efectele sale sunt vizibile intr-o perioada de timp mult mai redusa decat in cazul altor sporturi. De exemplu, 15 minute de urcat pe scari sunt echivalente cu 30 de minute de alergat.
Este un antrenament complex, actioneaza asupra bratelor, mai ales in cazul in care, in timpul antrenamentului, folosesti si balustrada, folosire, care, contrar perceptiei generale, nu reduce din eficacitatea exercitiului, ci, dimpotriva, sporeste rezultatul final. Creste masa musculara la nivelul picioarelor, iar, in acelasi timp, face parte din categoria sporturilor aerobice deoarece pune in functionare sistemele respirator (plamani) si circulator (inima).
Este unul dintre cele mai solicitante sporturi, deoarece te obliga sa iti muti intreaga greutate a corpului atat pe vertical, cat si pe orizontal. Urcatul treptelor este folosit si ca un antrenament excelent in vederea pregatirii pentru alte sporturi: inotatorii, ciclistii, jucatorii de fotbal, schiorii il considera foarte eficient si il includ in antrenamentele lor pregatitoare, toti fiind atrasi de cresterea masei musculare din picioare pe care o garanteaza.
Cel mai bun exemplu in ceea ce priveste efectele urcatului pe scari asupra greutatii corporale este cazul unui american, Jon Blackburn, care a reusit sa slabeasca 66 de kilograme pe parcursul unui an practicand acest sport. Nu a mai realizat niciun alt fel de activitate fizica (alergat, mers pe bicicleta) in afara de urcatul treptelor.
Un nou sport olimpic?
Urcatul treptelor a devenit, mai nou, un sport organizat: in fiecare an, in lume au loc mai multe competitii de urcat scari, competitorii intrecandu-se pe scarile unora dintre cele mai inalte cladiri si turnuri: Empire State Building, Gran Hotel din Bali. Unii dintre ei s-au specializat exclusiv in acest sport.
Motto-ul sporturilor olimpice este „Higher, faster, stronger” – Mai sus, mai repede, mai puternic. „Mai sus” se refera la sporturi cum ar fi saritura in inaltime si saritura cu bolta, „mai repede” la sporturile contra cronometru – atletism, inot, ciclism si altele, iar „mai puternic” la sporturi cum ar fi ridicarea de greutati. Cei care practica urcatul treptelor se intrec pe cele mai inalte cladiri din lume, competitiile de acest gen sunt realizate contra cronometru, iar pentru a realiza acest sport este nevoie de dezvoltarea unei puternice forte musculare a picioarelor.
Sunt intrunite, astfel, toate cele trei atribute ale unui sport olimpic. In fiecare an sunt adaugate noi discipline pe lista sporturilor olimpice, deci nu este exclusa posibilitatea ca in viitor si urcatul treptelor sa se regaseasca pe aceasta lista.
Si pentru ca traim vremuri in care comunicarea in retele sociale este un „must”, poti sa impartasesti experiente si sa comunici cu fanii acestui sport si in pagina lor de facebook!
Articol preluat de pe www.121.ro, copyright www.121.ro
Articole din aceeasi categorie: