14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăGDPRCele mai bune 7 alimente împotriva stresului

Cele mai bune 7 alimente împotriva stresului

Specialiştii în nutriţie susţin că există o relaţie biunivocă între stres şi mâncare. Mâncăm când suntem stresaţi şi foamea ne provoacă un adevărat stres” – cam aşa s-ar traduce, în mod simplist poate, relaţionarea dintre tensiunea psihică şi dieta alimentară. Dar, la capitolul cauze şi efecte, se pare că există o diferenţiere clară a tipurilor de alimente consumate pentru a reduce stresul. Pe lângă importanţa renunţării la consumul compulsiv al unor produse alimentare, noile strategii de gestionare a stresului recomandă şi alegerea unor alimente cu calităţi nutriţionale specifice pentru astfel de probleme.

Experţii citaţi de revista “Men’s Health” au realizat o listă cu cele mai bune şapte alimente pentru combaterea stresului şi susţin că da, ar trebui să mâncăm atunci când suntem stresaţi, pentru că este vorba în fond de o reacţie naturală a organismului, care vrea să stocheze calorii pentru a “lupta mai bine” cu situaţia stresantă. Sfatul nutriţioniştilor este să ne ascultăm cu atenţie “nevoile nutriţionale” şi să consumăm acel tip de alimente de care avem nevoie la momentul respectiv, pentru a contrabalansa efectele negative ale stresului.

1. Papaya

Supranumit şi “fructul îngerilor”, papaya este un nutrient care poate bloca hormonii stresului. Cultivat în principal în zonele tropicale, acest fruct originar din America Centrală şi nordul Americii de Sud are un gust de caise si pepene galben. Papaya are un conţinut cu 75% mai mare de vitamina C decât o portocală. De asemenea, acest fruct exotic este bogat în magneziu, potasiu, fier, calciu si alte minerale, dar are şi un conţinut de betacaroten mai mare decât morcovul, având atât beneficii digestive, cât şi antiinflamatoare. Totodată, papaya are beneficii anticanceroase şi detoxifiante, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală, accelerează vindecarea rănilor şi ajută la prevenirea sarcinilor nedorite prin suprimarea secreţiei de progesteron la femei.

2. Ceai de mentă

Acest tip de ceai, pe lângă proprietăţile sale de îmbunătăţire a digestiei, este un foarte bun stimulator al funcţiilor cognitive şi are un rol esenţial în inhibarea centrilor agresivităţii. Potrivit specialiştilor, acest tip de ceai îi ajută pe şoferi să fie mult mai alerţi la volan şi le scade anxietatea. Menta reduce contracţiile musculare care provoacă gaze şi balonări abdominale, rezolvă problemele respiratorii (astm, sinuzită, bronşită) şi este foarte utilă în stările de oboseală şi epuizare sau suprasolicitare intelectuală.

3. Seminţe de dovleac

Seminţele de dovleac sunt considerate foarte util în dieta anti-stres datorită conţinutului foarte mare de magneziu. Potrivit statisticilor, consumăm zilnic doar 30% din aportul normal de magneziu, iar suplimentele din surse naturale sunt indicate mai ales în perioadele de anxietate şi stres intens, manifestate prin migrene, oboseală, insomnie, nervozitate şi tensiune arterială crescută. Dieteticienii recomandă cel puţin un sfert de cană de seminţe de dovleac pe zi pentru a asigura organismului o cantitate optimă de magneziu, care poate fi suplimentată din alte surse naturale, cum ar fi spanacul, fasolea verde sau somonul.

4. Avocado

Având un conţinut scăzut de proteine şi bogat în vitamine din complexul B, acest fruct are efecte tonice asupra sistemului nervos. De asemenea, avocado conţine acizi graşi mononesaturaţi şi mult potasiu, care combat hipertensiunea arterială şi scad colesterolul. Nutriţioniştii recomandă să fie consumat crud, adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice, pentru că prin fierbere capătă un gust amărui şi îşi poate pierde o parte din proprietăţile nutritive.

5. Somon

Conform unui studiu publicat în revista “Diabetes & Metabolism”, acizii graşi omega 3 (care se găsesc din belşug în acest tip de peşte) ajută la menţinerea unui nivel sănătos al cortizolului, principalul hormon al stresului. Totodată, o altă “armă” letală în lupta cu stresul este triptofanul, un aminoacid esenţial considerat un antidepresiv natural care ajută la producţia de serotonină (un neurotransmiţător care face ca mesajele creierului să ajungă la unul din mecanismele biochimice ale somnului şi reduce sensibilitatea la durere, consumul de somon având şi un prelungit efect relaxant).

6. Migdale

Având un gust intens aromat, migdalele sunt considerate o sursă naturală de combatere a stresului şi oboselii în principal datorită unui nutrient esenţial care induce calmul: vitamina E. Cercetătorii belgieni au descoperit recent că porcii trataţi cu triptofan şi vitamina E au rezistat mult mai bine la testul cu un stimulator de transport (sub forma unui crater mişcător). În cazul oamenilor, se recomandă un consum zilnic de 40-50 de migdale, eventual în combinaţie cu alte produse bogate în vitamina E.

7. Fulgi de ovăz

Unul din efectele biochimice ale stresului este “golirea stocului de serotonină” din creier, un hormon care induce starea de bine, calm şi autocontrol. Pentru a reechilibra balanţa hornomană, nutriţioniştii recomandă un consum crescut de carbohidraţi. Fulgii de ovăz sunt bogaţi în fibre (în special betaglucanul, o fibră solubilă cu efecte benefice asupra stimulării imunităţii şi a reducerii nivelului de colesterol din sânge şi a acidului uric). De aceea, se recomandă un consum zilnic de câte o jumătate de cană de fulgi de ovăz, servită, de exemplu, la micul dejun cu lapte, pentru a grăbi instalarea senzaţiei de saţietate şi a echilibrului emoţional.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă