21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRCe nu ştie bunica despre alimentaţia modernă a bebeluşului?

Ce nu ştie bunica despre alimentaţia modernă a bebeluşului?

Medicina actuală face însă progrese în a înţelege mecanismele pe care le declanşează diversificarea alimentaţiei sugarilor. În ultimii 20-30 de ani, alimente care în trecut erau recomandate pentru perioada de înţărcare, sunt privite cu rezervă, iar unele au dispărut complet de pe lista celor permise. Pentru a fi sigure că bebeluşul este hrănit adecvat, mamele ar trebui să meargă lunar la medicul pediatru pentru a întocmi împreună cu acesta un plan riguros de diversificare a alimentaţiei, potrivit copilului lor. Bunicile trebuie implicate activ în acest plan, iar ele trebuie să înţeleagă că lucrurile s-au schimbat de la momentul la care au fost la rândul lor mame.

Iată mai jos o listă a alimentelor recomandate cândva, dar trecute acum pe lista produselor de evitat, listă întocmită de dr. Nina Jianu, medic primar pediatru, coordonatorulul secţiei de Pediatrie a Centrului Medical Sanador.

Măr ras cu biscuiţi. Aflat în capul listei pentru generaţia bunicilor, amestecul de măr ras cu biscuiţi este acum considerat nepotrivit pentru alimentaţia bebeluşilor. Biscuiţii conţin făină cu gluten, care poate cauza reacţii alergice. Un copil cu alergie nedescoperită la gluten nu mai ia în greutate, are scaune necontrolate, este palid şi slăbit.

Laptele de vacă. Tradiţia spunea că nimic nu e mai hrănitor decât laptele de vacă, gras şi plin de nutrienţi. Însă, rinichii bebeluşilor sunt incomplet dezvoltaţi şi pot procesa acest tip de lapte abia la 3 ani. Introdus în alimentaţie mai devreme, laptele de vacă poate dăuna din pricina unor substanbţe pe care le conţine. În cazul în care este nevoie de alt lapte decât cel de la mamă, se recomandă formulele speciale de lapte pentru copii.

Mierea. Considerată mult timp drept alimentul perfect, dulce şi sănătos, mierea nu este recomandată acum nici măcar mamelor care alăptează, cu atât mai puţin bebeluşilor. Mierea conţine polen, unul dintre alergenii cei mai comuni, şi poate avea în componenţă o serie de bacterii foarte periculoase. Dintre acestea, cea mai frecventă este cea care produce botulismul.

Nucile. Nutritive şi bogate în minerale, nucile nu sunt recomandate copiilor foarte mici deoarece sunt greu de digerat şi nu pot fi înghiţite cu uşurinţă. Un copil care are probleme de digestie va fi agitat şi plângăcios.

Fructele de pădure. Colorate, pline de vitamine şi minerale, fructele de pădure fac oricând cu ochiul adulţilor. Dar mucoasa bebeluşilor nu este încă formată pentru ele, aşa că toate substanţele nocive, puternic alergogene, trec în sânge. Reacţia alergică poate fi imediată, şi, odată declanşată, va apărea de fiecare dată când copilul va fi expus la respectivul aliment. 

Dulciurile. Distincţia este simplă. Dulciurile din comerţ, hiper-rafinate, cu E-uri şi aditivi, fără prea multe substanţe nutritive, trebuie evitate. Dulciurile de casă primesc aprobarea medicilor pediatri. Cred că tinerele mame ar trebui, mai degrabă, să înveţe să facă în casă un chec, un padişpan cu fructe sau prăjituri cât mai simple. Iar ajutorul bunicilor este important. Nu doar că ştiu să pregătească aceste prăjituri, dar au şi timpul necesar.

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă