11.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăGDPRBPOC va fi a treia cauză de deces în lume

BPOC va fi a treia cauză de deces în lume

Medicii pneumologi avertizează că bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală neglijată de pacienţi şi, de aceea, în următorii zece ani aceasta va deveni a treia cauză de deces în lume. 

Bronhopneumopatia obstructivă cronică sau BPOC este o boală pulmonară care face din ce în ce mai multe victime din cauza creşterii numărului de fumători activi şi pasivi. Fumul de ţigară este toxic pentru organism şi afectează capacitatea de funcţionare a plămânilor. Fu-matul este cea mai importantă cauză a bolii, dar nu singura. Poluarea casnică sau la locul de muncă este, de asemenea, un factor de risc pentru apariţia BPOC. 

Boala se instalează progresiv şi se manifestă prin respiraţie dificilă, tuse cronică şi rezistenţă scăzută la efort, simptome pe care pacienţii, de obicei, le ignoră şi de aceea ajung prea târziu la medicul pneumolog. În plus, primele analize pot avea valori normale şi pot induce în eroare medicul de familie, care îi prescrie pacientului diverse medicamente şi nu îl trimite la specialist.

Jumătate din bolnavi nu sunt diagnosticaţi

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, susţine că peste jumătate din cazurile de BPOC nu sunt diagnosticate, iar bolnavii se tratează pentru diverse alte afecţiuni respiratorii, precum răceală sau tuse.

Această boală pulmonară afectează cu precădere persoanele cu vârste între 40 şi 65 de ani, prin reducerea capacităţii de muncă şi de participare la activităţile sociale. De altfel, studiile arată că impactul bolilor cronice respiratorii şi în mod special cel al BPOC, tradus prin pierderea productivităţii muncii, generează costuri totale mai mari decât orice altă afecţiunie cronică majoră.

„Pacienţii cu BPOC nu ajung decât foarte rar la spital din cauza crizelor de sufocare, de aceea mulţi dintre ei subestimează gravitatea bolii. Cu toate acestea, pe măsură ce boala progresează, pacienţii nu mai pot face efort fizic şi se simt mereu obosiţi. Această scădere a calităţii vieţii legată de sănătate afectează şi starea de spirit a pacienţilor, care devin deprimaţi şi îşi pierd respectul de sine”, afirmă prof. dr. Florin Mihălţan.

Persoanele care descoperă la timp boala şi urmează cu stricteţe tratamentul pot avea o viaţă normală. Tratamentul este accesibil pentru majoritatea pacienţilor,  aceasta variind între 5o şi 100 de euro, cu facilităţile şi compensaţiile din partea statului.

Testări gratuite pentru depistarea bolilor pulmonare

Românii îşi pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 şi 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în zece locaţii din Galeriile Real din toată ţara: Bucureşti, Constanţa, Piteşti, Suceava, Arad, Baia Mare, Galaţi, Cluj, Timişoara şi Oradea.

Cei care vor fi depistaţi cu probleme respiratorii vor primi o trimitere către un medic specialist, pentru mai multe investigaţii. Trimiterea este valabilă până la sfârşitul lunii noiembrie, iar lista medicilor specialişti care sunt implicaţi în această campanie este disponibilă pe site-ul www.desprebpoc.ro.

„Le recomand tuturor românilor, în special celor care fumează şi care îşi încep ziua cu aşa-zisa tuse a fumătorului, să-şi facă o spirometrie gratuită în aceste zile, pentru a putea acţiona din timp, în cazul în care se depistează vreo problemă. Testul durează doar câteva minute, nu doare şi nu necesită efort, iar rezultatul se dă pe loc”, spune prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...

Zelenski se precipită: Ucraina are nevoie de “o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi seara că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă