17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPR"Boala mortilor vii" si alte cateva maladii infioratoare

“Boala mortilor vii” si alte cateva maladii infioratoare

Gripa noua (sau porcina), fie ea si pandemica, nu este nici pe departe atat de infricosatoare precum sumedenia de maladaii prezentate, pe scurt, in continuare, pentru care nici cele mai sclipitoare minti ale medicinei moderne nu au gasit, inca, leacuri, si care provoaca cumplinte suferinte fizice si psihice:

Sindromul Cotard ("boala mortilor vii"): Persoana afectata are impresia ca este moarta si ca intreg corpul ii putrezeste. Alti pacienti au raportat ca sufletul le-a fost furat si ca sangele se scurge din corp. Este un sindrom foarte periculos, deoarece victima se poate automutila pentru a demonstra ca a murit deja.

Boala Lewandowsky-Lutz (epidermodisplazia veruciforma): Este o boala genetica ce se manifesta prin cresterea unor excrescente cheratinoase, in special, pe maini. Primele simptome apar inca din copilarie.

Elefantiazis: Afecteaza in mod egal atat barbatii, cat si femeile. Boala se manifesta prin ingrosarea anormala a unor regiuni corporale, in special membrele inferioare si organel genitale, care sunt deformate prin acumularea de lichid seros in spatiile intercelulare ale organelor si tesuturilor.

Micropsia (sindromul "Alice in Tara Minunilor"): Consta intr-o puternica incapacitate de a percepe spatiul. Pacientii nu pot descifra marimea reala a unor obiecte, totul parand a fi extrem de mic. Boala nu are nicio legatura cu ochii si aparent nici cu zona V1 (cortexul vizual primar), fiind mai degraba o problema in zonele de decodare a senzatiei vizuale.

Sindromul Capgras / Sindromul Fregoli: Primul sindrom consta in convingerea cuiva ca rudele si prietenii apropiati au fost inlocuiti de clone identice sau de impostori. Este o psihoza atipica care, in general, se dezvolta cu varsta. Sindromul Fregoli este oarecum la polul opus si este mult mai rar intalnit : pacientul are impresia ca un singur actor talentat joaca rolurile tuturor persoanelor din apropierea lui. Paranoia atinge cote paroxistice , pacientul devenind extrem de agresiv dupa o vreme.

Sindromul Riley-Day: Nervii responsabili cu durerea nu mai functioneaza, astfel ca organismul nu mai simte durerea, subiectul fiind inconstient in cazul unor lovituri puternice sau a unor afectiuni interne ce necesita tratament. Majoritatea victimelor nu ajung la maturitate din cauza multiplelor accidente.

Pica: Este o afectiune ce se manifesta prin tendinta de a manca orice este necomestibil – hartie, pamant, gunoi, bucati de lemn, var etc. Cei atinsi de aceasta boala isi mananca uneori chiar si propriul par. In unele cazuri, medicii spun ca este vorba despre anumite carente in organism – lipsa unor nutrienti si minerale – care pot dezvolta aceste pofte ciudate. Totusi, medicii nu au gasit inca o explicatie stiintifica pentru aceasta tulburare.

Macrodactilia: Aceasta boala foarte rara este, de fapt, un defect din nastere prin care degetele de la maini sau de la picioare cresc anormal de mari. Cauzele sunt inca necunoscute, dar marimea exagerata a degetelor poate impiedica pe cel afectat sa duca o viata normala

Koro: Pacientii au impresia ca organul lor genital se retrage sau ca este furat si drept urmare incep sa se comporte extrem de ciudat. Isteria se leaga si de simbolismul si senzatia de putere atribuite falusului, spun medicii.

Sindromul Stockholm: Apare in cazul persoanelor rapite care ajung sa isi simpatizeze rapitorii, sa le devina loiale sau chiar sa ii ajute voluntar pe rapitori sa nu fie prinsi, fara sa se mai gandeasca la riscuri sau consecinte. Mai apare si in cazul victimelor de violuri sau violenta domestica. Boala este numita astfel dupa jefuirea unei banci din Stockholm, in timpul careia talharii au tinut ostatici angajatii bancii din 23 pana pe 28 august 1973. Victimele devenisera atasate emotional de ei si chiar le-au luat apararea, refuzand sa dea declaratii politiei impotriva lor. Dupa ce banda a fost trimisa dupa gratii, unul dintre banditi s-a casatorit cu o femeie care ii fusese ostatica.

Sindromul Lima: Este la polul opus de sindromul Stockholm: de data aceasta rapitorii devin atenti la dorintele si nevoile victimelor. Este numit dupa criza de ostatici de la Lima, cand 14 membri ai Miscarii Revolutionare Tupac Amaru au luat ostatici sute de oameni in timpul unei petreceri la rezidenta ambasadorului Japoniei la Peru. Ostaticii erau diplomati, oficiali guvernamentali si militari, oameni de afaceri din mai multe tari. Totul a inceput pe 17 decembrie 1996 si s-a terminat pe 22 aprilie 1997. La cateva zile dupa ce incepuse criza ostaticilor, rapitorii au dat drumul majoritatii, indiferent de importanta lor, printre care si pe viitorul presedinte al Peru si pe mama presedintelui in functie. Dupa luni de negocieri nereusite, ostaticii ramasi au fost eliberati dupa un raid al trupelor Peru si numai un ostatic a fost ucis.

Sindromul Stendhal: Este o afectiune care cauzeaza batai rapide ale inimii, ameteala, panica, confuzie si chiar halucinatii in cazul unei persoane care se afla in fata unei operei de arta care i se pare deosebit de frumoasa sau cand se afla  inconjurat de numeroase obiecte de arta. Este denumita dupa scriitorul Stendhal, care descris o astfel de experienta in timpul vizitei sale din 1817 la Florenta in cartea "Napoli si Florenta: O calatorie de la Milano la Reggio".

Hipertricoza: Cunoscuta si ca boala "omului-lup", este o maladie care se manifesta printr-o pilozitate excesiva a persoanei afectate. In prezent, se cunosc doar 50 de persoane afectate de hipertricoza, cele mai multe fiind identificate in India si America de Sud. Cauzele exacte ale bolii  raman un mister,  medicii presupunand ca este vorba de o dereglare endocrina.

Sindromul "accentului strain": Afectiune neurologica extrem de rar intalnita, ce se instaleaza dupa un atac cerebral sau in urma unei lovituri puternice la cap. In acest caz, persoana afectata incepe brusc sa vorbeasca cu un accent strain. Cel dintai caz documentat este acela al unei norvegience ranite la cap de schija unui obuz in cursul unui raid aerian din anul 1941. Tanara respectiva s-a trezit brusc respinsa de comunitatea sa, intrucat incepuse sa vorbeasca cu un pronuntat accent german.

Sindromul "gurii in flacari": Se manifesta printr-o senzatie cronica de arsura, combinata cu durere, localizata la nivelul cavitatii bucale. Limba, gingiile, buzele, peretii cavitatii bucale, cerul gurii, orice particica poate resimti durerea in cazul pacientilor diagnosticati cu aceasta boala. Cauzele bolii raman inca un mister pentru lumea medicala cu toate ca exista un tratament pentru ameliorarea de moment a simptomelor.

Cele mai citite

Iohannis a promulgat legea prin care se produce energie electrică din resurse eoliene offshore

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi Legea care reglementează cadrul general necesar implementării în România a proiectelor de producere a energiei electrice din resurse...

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă