Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rețea de gaze la sate, cu redevențele din Marea Neagră

Rețeaua de gaze din județul Constanța va fi extinsă cu ajutorul redevențelor

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 01.11.2018 - 15:15

Un amendament propus de un deputat liberal constănțean a fost votat și de colegii din opoziție, iar efectele vor fi benefice pentru locuitorii din mediul rural din județul Constanța. Astfel, președintele filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Bogdan Huțucă, a reușit să treacă un amendament la Legea offshore care spune că banii plătiți de companiile care exploatează gazele naturale din Marea Neagră vor fi virați într-un cont special care va finanța extinderea rețelei de gaze naturale și racordarea lor la sistemul național de transport de gaze.

„M-am luptat pentru acest amendament cu gândul la mai multe localități din județul Constanța, precum Fântânele, Corbu, Cobadin, Independența și altele, deorece și cetățenii de aici trebuie să beneficieze de gazele naturale românești și de condiții de viață mai bune. Banii ce vor veni din redevențe și din impozitul pe venit trebuie să susțină extinderea rețelei de gaze către zone în care companiile private nu au niciun interes economic să investească. Resursele de hidrocarburi reprezintă o resursă limitată și ar fi dramatic dacă vom arunca acești bani în consum în loc să dezvoltăm România, pentru a le face românilor viața mai ușoară”, explică parlamentarul liberal. Huțucă mai spune că locuitorii județului Constanța plătesc taxe și impozite la fel ca restul cetățenilor din întreaga țară, fără a se bucura însă de beneficiile pe care le au cei din Cluj, Iași sau București, iar acest lucru nu este corect. „La Constanța avem de aproape două decenii o administrație pesedistă care ne spune că se luptă pentru județ, însă, când ne uităm la cum arată Constanța, vedem că nu a făcut nimic. Infrastructura rutieră este un dezastru, spitalele sunt vechi și nerenovate, rețeaua de gaze nu se extinde. Totul e în paragină, zici că nici nu le pasă”, a precizat el.

 

La oraș, cu butelia

În județul Constanța, rețeaua de gaze a început să fie introdusă de-abia în urmă cu puțini ani. Zeci de mii de locuitori ai municipiului încă folosesc buteliile pentru a prepara mâncare, pentru că rețeaua de gaze nu a ajuns în toate zonele.

Lucrurile sunt mai dificile pentru cei care locuiesc la bloc, pentru că, de cele mai multe ori, nu se pot debranșa de la rețeaua de încălzire centralizată și mulți preferă să nu mai plătească pentru un focar de gaz la bucătărie. Gazele au fost introduse și în alte orașe din județ, cum ar fi Mangalia, unde investiția în rețea a fost realizată, cu succes, de o firmă privată, MegaConstruct.

 

Planuri mari la sate

În vara aceasta, senatorul PSD Nicolae Moga și președintele Consiliului Județean, Horia Țuțuianu, prezentau un proiect de extindere a rețelelor de alimentare cu gaze naturale în localitățile de pe litoralul românesc al Mării Negre. Era aproape de finalizare o conductă care să lege localitățile Pecineaga de Techirghiol, tronson care face parte din unul mai amplu, care ajunge până la Negru Vodă, localitate aflată la graniță cu Bulgaria.

Cu ajutorul acestor investiții se va putea face alimentarea cu gaze a stațiunilor din sudul litoralului, Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și Costinești, dar și a localităților Techirghiol, Eforie Nord și Tuzla. Primul sat din județul Constanța care va fi alimentat cu gaze va fi Poiana, care aparține de orașul Ovidiu. Se va întâmpla în luna noiembrie a acestui an.

„Alimentarea cu gaze nu trebuie să fie privită ca un moft al cuiva, este o necesitate pentru toți locuitorii județului Constanța și pentru toate UAT din județ. Existența unei conducte de gaz în comunele constănțene este benefică pentru școli, grădinițe, unități sanitare și, implicit, pentru consumatorii casnici. Știu că la nivelul județului Constanța sunt foarte multe localități unde gazele naturale nu au ajuns, dar facem eforturi pentru ca în mare parte să fie racordate în perioada următoare“, a precizat, atunci, șeful CJC, Horia Țuțuianu.

Comentarii

loading...