12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieProgram guvernamental pentru susţinerea marilor firme

Program guvernamental pentru susţinerea marilor firme

Programul va fi operaţional în maximum o lună, a spus ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. Ministerul Finanţelor a aprobat un HG, prin care a prelungit şi amendat un credit mai vechi, pe care România l-a contractat de la BEI, din anul 2008.

Creditul, de 2 miliarde de euro, era pentru POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare). Până anul acesta, au fost trase din acest credit doar 680 de milioane de euro. Dintre acestea, 600 de miloane de lei erau nealocate.

A trebuit să modificăm condiţiile şi să cerem aprobarea să alocăm alte proiecte celor 600 milioane de lei şi, în continuare, să ni se permită să tragem cei 320 de milioane de euro”, a spus Cîţu.

A fost adoptată şi o ordonanţă care aprobă relaxarea condiţiilor de participare la IMM Invest. “Am permis doar garanţii 100% din investiţii, pe credite de lucru, doar pe soldurile companiilor. Au fost eliminate acele condiţii de Covid”, a explicat ministrul Finanţelor.

 

Guvernul susţine companiile mari

Guvernul a aprobat memorandumul pentru susţinerea companiilor mari din România. Aşa cum anunţase deja Cîţu, şi acestea vor avea parte de condiţii similare cu IMM-urile. Sunt trei măsuri importante aprobate.

Prima e o garanţie în numele şi contul statului, pentru companiile afectate de Covid, care acoperă în proporţie de maximum 90% necesarul de garantare, pentru credite noi şi credite aprobate de bănci comerciale, pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru realizarea activităţilor curente ale companiilor beneficiare.

„Am învăţat din experienţa IMM Invest. Vrem să cumulăm creditele de investiţii cu cele operaţionale, pentru capital de lucru.” Florin Cîţu, ministrul Finanţelor

„A doua măsură este acordarea de finanţări componente ale ajutorului de stat, în numele şi în contul statului, pentru companii afectate de pandemia Covid, pentru investiţii şi/sau susţinerea activităţilor curente. Aici se vede clar că am învăţat din experienţa IMM Invest. Vrem să cumulăm creditele de investiţii cu cele operaţionale, pentru capital de lucru”, a explicat Cţu.

„A treia măsură e acordarea de produse cu componentă de minimis, deci conversia dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzilor la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis, pentru creditele cu capital de lucru, acordate de băncile comerciale. Şi aici, avem o subvenţionare a dobânzii, exact ca în sistemul minimis. Plafonul e de 8 miliarde de lei, cu un efect de multiplicare în economie de aproape 28 miliarde de lei”, a detaliat demnitarul.

 

Toate companiile sunt vizate

Beneficiarii sunt persoane juridice înfiinţate în baza Legii societăţilor comerciale 31/1990, care stipulează că “se încadrează în categoria IMM, care au cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei în anul 2019, sau se încadrează în categoria intreprinderilor mari”.

A fost adăugată încă o categorie de companii, care sunt afiliate sau partenere, având peste 250 de angajaţi. Prin acest program, cred că am cuprins cam toate companiile din România care pot să aibă acces la aceste credite”, a spus Florin Cîţu, precizând că programul va fi operaţional în trei săptămâni – maximum o lună.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă