Program de înarmare de 164 de milioane euro. România va produce rachete anti-navă

Industria românească urmează să producă, în premieră, instalații de rachete navale, care urmează a intra în dotarea Ministerului Apărării Naționale.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 06.06.2018 - 17:12

Un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de MApN precizează că Armata Română urmează să cumpere un „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă“ (SIML) în valoare de circa 164 milioane de euro (inclusiv TVA).

Conform acestui document, instalațiile de rachete antinavă vor fi în dotarea unei unități din subordinea Statului Major al Forțelor Navale (SMFN).

Noul program de înzestrare fusese anunțat, încă de la începutul anului 2017, de șeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrșu. Potrivit acestuia, în perioada 2017-2020 trebuie să se realizeze reînfiinţarea Divizionului 508 Rachete de Coastă şi dotarea acestuia cu instalaţii mobile de lansare rachete containerizate şi cu o platformă mobilă de comandă şi control.

Divizionul 508 a fost deja reînființat la Mangalia, dar deocamdată el are în dotare doar armament moștenit din perioada comunistă, produs în fosta URSS.

 

Rachetele actuale, vechi de peste 30 de ani

„În momentul actual, Forţele Navale române au în înzestrare un sistem de patru instalaţii mobile de lansare cu o vechime de peste 30 de ani, de provenienţă ex-sovietică, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele şi tehnica de luptă a altor state membre NATO care ar putea acţiona în spaţiul Mării Negre / pe teritoriul naţional, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă“, precizează nota de fundamentare a viitoarei Hotărâri de Guvern.

Deși depășită din punct de vedere militar, o asemenea instalație de lansare a rachetelor navale a fost prezentată la București, anul trecut, la parada dedicată Zilei Naționale - 1 Decembrie.

Viitorul program de înzestrare cu rachete, în valoare de 164 de milioane euro, prevede că Forțele Navale Române vor primi în dotare un sistem nou de lansare a rachetelor navale, cu o durată de exploatare estimată la 20 de ani. Această perioadă de exploatare va putea fi prelungită „prin modernizări succesive“.

 

Integrarea se va face într-o uzină românească

Un element esențial al acestui program militar este că operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul va fi obligat să realizeze pe teritoriul României „o capabilitate industrială, în domeniul militar, la nivelul unui operator economic cu capital majoritar de stat“. Unitatea industrială din România va realiza „integrarea de elemente componente ale Sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă“ (SIML), „operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemului și rachetelor antinavă, astfel încât, în situaţii de criză și război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional“, precum și acțiuni de modernizare pentru SIML – care ar permite prelungirea duratei sale de viață, după cei 20 de ani estimați inițial.

Toate lucrările din România se vor face „cu respectarea cerinţelor de calitate conform standardelor NATO, pe timp de pace, dar şi în situaţii de criză şi la război“. Pentru a putea realiza aceste sarcini, unitatea industrială din România va primi transfer de tehnologie din străinătate.

 

Echipamente criptografice indigene

Partenerul străin din acest program militar va fi desemnat din rândurile operatorilor  economici „din state membre NATO sau UE“. Ca o măsură suplimentară de securitate, echipamentele criptografice aferente sistemului de rachete vor fi livrate exclusiv de partea română.

Proiectul legislativ elaborat de MApN nu indică numele sau locația companiei românești care ar putea fi cooptată în acest program, dar o posibilă variantă ar putea-o reprezenta societatea Electromecanica Ploiești – care a realizat deja rachete cu destinație civilă. O altă variantă ar fi compania Aerostar Bacău, care a participat la reparația și la modernizarea avioanelor MiG 21 LanceR.

Comentarii