9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăEconomieParchetul Militar anchetează un contract de înarmare de 1,6 miliarde...

Parchetul Militar anchetează un contract de înarmare de 1,6 miliarde de euro

Cel mai costisitor program de înarmare al României, în cadrul căruia urmau să fie cumpărate patru corvete multifuncționale, a fost suspendat.

Decizia de blocare a procedurii de achiziție a fost luată de secretarul de stat Andrei Ignat, șeful Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale.

„Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională», a prezentat ministrului Apărării Naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect. Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțional㻓, anunță un comunicat oficial al MApN.

Decizia Ministerului Apărării de a suspenda procedura de achiziție ține cont și de faptul că, în acest moment, la Curtea de Apel Constanţa se judecă o contestație prin care se cere anularea procedurii de achiziție. Contestația a fost depusă, la sfârșitul lunii octombrie 2018, de Şantierul Naval Constanţa S.A., care se asociase cu compania franceză Naval Grup pentru a participa, împreună, la licitația pentru construirea celor patru corvete.

La licitație s-au prezentat mai multe oferte, iar trei dintre acestea s-au calificat în etapa finală.

Una dintre oferte aparținea unei firme din Italia, care deține, în România, două șantiere navale – cele de la Brăila și de la Tulcea.

Cea de-a doua ofertă a aparținut unei firme olandeze care deține, în România, șantierele navale de la Galați și de la Mangalia, iar cea de-a treia ofertă fusese înaintată de asocierea dintre  compania franceză Naval Grup și Şantierul Naval Constanţa.

Actuala procedură de achiziție, suspendată de conducerea MApN, fusese lansată la începutul anului 2018. Conform unei clauze impuse de MApN, cele patru corvete ce urmau a fi cumpărate pentru Forțele Navale Române trebuie construite într-un șantier din România – fie de la Marea Neagră, fie de la Dunărea maritimă.

De asemenea, compania căreia i se atribuia contractul privind cele patru corvete ar urma să execute, ulterior, și procedura de modernizare a fregatelor „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, care sunt cele mai puternice nave de luptă ale României.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă