15 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Parchetul Militar anchetează un contract de înarmare de 1,6 miliarde de euro

Cel mai costisitor program de înarmare al României, în cadrul căruia urmau să fie cumpărate patru corvete multifuncționale, a fost suspendat.

Decizia de blocare a procedurii de achiziție a fost luată de secretarul de stat Andrei Ignat, șeful Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apărării Naționale.

„Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțională», a prezentat ministrului Apărării Naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect. Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esențial «Corvetă multifuncțional㻓, anunță un comunicat oficial al MApN.

Decizia Ministerului Apărării de a suspenda procedura de achiziție ține cont și de faptul că, în acest moment, la Curtea de Apel Constanţa se judecă o contestație prin care se cere anularea procedurii de achiziție. Contestația a fost depusă, la sfârșitul lunii octombrie 2018, de Şantierul Naval Constanţa S.A., care se asociase cu compania franceză Naval Grup pentru a participa, împreună, la licitația pentru construirea celor patru corvete.

La licitație s-au prezentat mai multe oferte, iar trei dintre acestea s-au calificat în etapa finală.

Una dintre oferte aparținea unei firme din Italia, care deține, în România, două șantiere navale – cele de la Brăila și de la Tulcea.

Cea de-a doua ofertă a aparținut unei firme olandeze care deține, în România, șantierele navale de la Galați și de la Mangalia, iar cea de-a treia ofertă fusese înaintată de asocierea dintre  compania franceză Naval Grup și Şantierul Naval Constanţa.

Actuala procedură de achiziție, suspendată de conducerea MApN, fusese lansată la începutul anului 2018. Conform unei clauze impuse de MApN, cele patru corvete ce urmau a fi cumpărate pentru Forțele Navale Române trebuie construite într-un șantier din România – fie de la Marea Neagră, fie de la Dunărea maritimă.

De asemenea, compania căreia i se atribuia contractul privind cele patru corvete ar urma să execute, ulterior, și procedura de modernizare a fregatelor „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”, care sunt cele mai puternice nave de luptă ale României.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă