12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăEconomieMunţi de cereale putrezesc pe câmp în Statele Unite

Munţi de cereale putrezesc pe câmp în Statele Unite

Pentru fermierul din Louisiana Richard Fontenot şi vecinii săi soluţia a fost una costisitoare: au lăsat culturile să putrezească pe câmp. Fontenot a arat mai mult de jumătate din cultura sa de soia, lăsând în pământ o recoltă în valoare de peste 300.000 de dolari.

Cultura de soia a fost afectată de vreme rea, iar ploile din perioada recoltării au înrăutăţit situaţia. În mod normal fermierul ar fi putut să adăpostească bolabele de soia într-un siloz local, gestionat de un comerciant internaţional de produse agricole, dar în acest an comercianţii nu au mai cumpărat recolte prea afectate, iar silozul era deja plin.

Situaţia se repetă peste tot în Statele Unite, fermierii arând culturile şi lăsându-le să putrezească în pământ, în speranţa unor preţuri mai bune anul viitor. Acesta este unul dintre rezultatele conflictului comercial cu China, care a afectat exporturile şi a umplut depozitele cu cereale.

În Louisiana, 15% din oleaginoase au fost lăsate pe câmp, conform datelor analizate de Louisiana State University. Culturile merg la gunoi în Mississippi şi Arkansas. Grămezi de cereale, acoperite de zăpadă, stau pe pământul gol în Dakota de Nord şi de Sud. Iar în Illinois şi Indiana, unii fermieri se luptă să protejeze silozurile de animale.

Agricultorii din SUA au plantat 89,1 milioane de acri (36 de milioane de hectare) cu soia în acest an, a doua cea mai mare cultură, mizând pe cererea în creştere a Chinei, care oferea randamente mai bune decât alte culturi.

Dar Beijingul a suplimentat cu 25% taxele vamale aplicate importurilor americane de soia din SUA, ca represalii pentru taxele impuse de Washington asupra exporturilor chineze. Măsura a oprit efectiv exporturile de soia americane către China, în valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari anul trecut. China cumpăra de obicei aproximativ 60% din recolta americană.

Guvernul american a lansat un progrm de sprijin de aceeaşi valoare – 12 miliarde de dolari – pentru a ajuta agricultorii dar la jumătatea lunii noiembrie s-au plătit doar 837,8 milioane de dolari.

O parte din bani vor ajunge la comercianţi de cereale, cum ar fi Archer Daniels Midland Co şi Bunge Ltd care au majorat deja sumele încasate pentru depozitarea recoltei în silozuri.

“Cererea a fost imensă”, a spune John Wierenga, preşedintele Neeralta, o companie ce depozitează produse agricole în Midwest. “Nu mai avem pur şi simplu spaţiu de depozitare”.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă