12.7 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăEconomieMinistrul Economiei afirmă că scăderea prețului la gaze este înșelătoare pentru uzul...

Ministrul Economiei afirmă că scăderea prețului la gaze este înșelătoare pentru uzul gospodăriilor

“În ambele zone – şi de energie electrică, şi de gaze naturale – OUG 114 a impus nişte bariere de preţ la achiziţia energiei electrice şi a gazului natural de la producător către furnizori. A scăzut preţul de achiziţie a energiei electrice şi a gazelor naturale pentru furnizori, dar la populaţia casnică preţul nu a scăzut. S-a creat o marjă mult mai mare pentru furnizori în a-şi mări profitul. Am propus Guvernului, în primă lectură, ridicarea acestor bariere de preţ la producător pentru gazele naturale la 1 iulie 2020 şi pentru energia electrică la 31 decembrie 2020”, a afirmat Virgil Popescu, conform Mediafax.

În privinţa preţului energiei electrice, ministrul Economiei şi Energiei a mai explicat că preţul ridicat este cauzat de costul certificatelor de CO2 pe care Compania Energetică Oltenia e nevoită să le achite, acest fapt avansează preţurile întregii pieţe.

“Faptul că avem Compania Energetică Oltenia, care are un cost foarte mare al certificatelor de dioxid de carbon, duce preţul în piaţă în sus şi evident toţi producătorii se aliniază şi se duc în sus. Cine suferă? Clienţii industriali, competitivitatea industriei româneşti. Aici trebuie să găsim un mecanism în aşa fel încât să reducem această creştere de preţ, iar într-o piaţă liberă aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla atât de brutal”, a spus Popescu.

Acesta a mai punctat şi că avem nevoie de o piaţă liberă în industria energertică, fără barierele impuse de Ordonanţa 114.

“Faptul că OUG 114 a dus în jos preţul cu care producătorii vând către furnizori pentru clienţii casnici, le-a dat posibilitatea ca în compensare să ridice preţul foarte sus la clienţii industriali. Dacă am fi avut o piaţă liberă nu s-ar fi întâmplat discrepanţe aşa de mari. Asta vrem: să repunem mecanismele de piaţă liberă pentru că într-o piaţă liberă lucrurile se reglează, iar la gaze naturale, până acum o lună şi jumătate-două, aveam un alt paradox. Preţul gazelor naturale din România era peste preţul burselor din Ungaria şi din Austria. Ori noi suntem totuşi producători de gaze naturale. Aceleaşi discrepanţe s-au făcut şi în piaţa de gaze naturale. Asta vrem prin eliberarea barierelor din OUG 114 să creăm mecanismele de piaţă liberă în aşa fel încât de anul viitor să nu mai avem aceste probleme”, a explicat Virgil Popescu.

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...

Boloş: Guvernul a adoptat o OUG cu măsuri de digitalizare. Una se referă la e-Case de marcat

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a anunţat că Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă cu măsuri de digitalizare, iar prima se referă la e-Case...
Ultima oră
Pe aceeași temă