Ministerul Economiei refuză ideea plafonării preţurilor

Autoritățile urmăresc foarte atent creșterea nejustificată a prețurilor din magazine, pe fondul coronavirusului, declară la RFI ministrul Economiei, Virgil Popescu. El consideră că o eventuală plafonare a prețurilor ar face să înflorească piața neagră, spune RFI.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

01.04.2020 - 16:01

Ministrul Economiei spune că prețurile alimentelor nu au fost plafonate, pentru a nu crea dezechilibre pe piață:

”Monitorizăm foarte atent. Noi, Ministerul Economiei, avem comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului în teren, care monitorizează aceste prețuri, Consiliul Concurenței are un portal prin care monitorizează absolut toate prețurile din țară.

Am văzut și declarațiile colegului meu, ministrul Agriculturii, cu privire la prețurile la produsele alimentare. Am văzut inclusiv faptul că anumiți retaileri mari au plafonat prețurile la produsele alimentare de bază în acele lanțuri de retail. Ba mai mult, chiar au scăzut anumite prețuri.

Credem că trebuie să monitorizăm permanent, dar pe de altă parte, nu vrem să luăm o măsură administrativă brutală, care să creeze o speculă sau să înflorească piața neagră sau să scoată de pe raft anumite produse, care sunt de exemplu din import.

Dar urmărim foarte atent acest fenomen de creștere nejustificată a prețurilor și nu numai la alimente, ci și la alcoolul sanitar, care sunt foarte mari”.

Întrebat ce înseamnă creștere nejustificată a prețurilor, Virgil Popescu a răspuns:

”Eu mă gândesc la bunul simț al fiecăruia dintre noi și, în momentul în care tu ai avut un preț, să zicem, de 3-4 lei pentru un produs și peste o săptămână îl faci 8-10 lei, deja mi se pare că e o scumpire nejustificată”.

Comentarii