2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăEconomieIndicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie

Indicatorul arată că persistă temerile privind prețurile locuințelor și deficitul bugetar

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a urcat în octombrie cu 4,8 puncte, ajungând la valoarea de 44,9 puncte, pe fondul creșterii componentei de anticipație (+7,3 puncte), în timp ce componenta condițiilor curente a rămas constantă, potrivit unui raport publicat de CFA România, citat de news.ro.

Prețurile locuințelor, percepute ca supraevaluate
Un procent semnificativ, de 72% dintre analiștii economici, spun că prețurile proprietăților rezidențiale sunt supraevaluate. În plus, 44% dintre respondenți prognozează o scădere a acestor prețuri în următoarele 12 luni, în timp ce 33% se așteaptă la stagnare.

Inflația și cursul valutar, perspective mixte
Rata anticipată a inflației pentru noiembrie 2025 s-a redus ușor, situându-se la 4,72%. Aproximativ 33% dintre participanți estimează o scădere a inflației în următorul an, iar 39% prevăd stabilitate. Pe de altă parte, 72% dintre respondenți anticipează o depreciere față de euro în următoarele 12 luni, cu o valoare medie a cursului anticipat de 5,0964 lei/euro.

Deficitul bugetar și creșterea economică
Deficitul bugetar prognozat pentru 2024 a fost revizuit în creștere, la 7,8% din PIB, iar pentru 2025 se estimează o reducere la 6,5%. În ceea ce privește creșterea economică, este anticipată la 1,6% în 2024 și la 1,4% în 2025, unii participanți luând în calcul riscul unei recesiuni.

Perspective pe termen lung
CFA România afirmă că economia funcționează sub potențial, iar principalele riscuri anticipate pentru 2025 includ recesiunea, creșterea taxelor, conflictele armate și dezinformarea. De asemenea, datoria publică ar putea crește la 57% din PIB în următoarea 12 luni, consolidând îngrijorările privind sustenabilitatea fiscală.

„Economia performează sub potențial anul acesta, iar anul viitor va continua să decelereze. Sunt necesare măsuri pentru a atenua impactul riscurilor economice și non-economice asupra stabilității macroeconomice,” a declarat Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Schimbare de leadership la ING Hubs România: Dennis Rijksen preia conducerea de la Marian Ion

Organizația joacă un rol esențial în simplificarea și optimizarea operațiunilor globale ale ING Dennis Rijksen va deveni noul CEO al ING Hubs România de la...

Călin Georgescu vrea schimbarea Constituției

Candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu, a afirmat, miercuri, că în cazul în care ar deveni şef al statului, ar lua în calcul un...

Semnal de derapaj fiscal: cresc randamentele la titluri de stat

Situația este agravată de un deficit estimat la 8,6% din PIB pentru 2024 Randamentele titlurilor de stat pe termen lung ale României au atins recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă