19.5 C
Bucharest
Saturday, 27 May 2023
HomeEconomieImobiliareRomânii cumpără garsoniere cu bani cash. Prețurile ating noi recorduri - REPORTAJ

Românii cumpără garsoniere cu bani cash. Prețurile ating noi recorduri – REPORTAJ

Românii și-au schimbat obiceiurile imobiliare pe parcursul pandemiei de COVID. Investițiile în imobiliare sunt tot mai dese, astfel că românii care au renunțat la vacanțele luxoase se orientează să cumpere garsoniere cu banii cash, chiar dacă prețurile au crescut cu cel puțin 15% în ultimul an.

Dacă în urmă cu 1 an, o garsonieră de 40 mp în zona de sud a Capitalei costa 42.000 de euro, astăzi prețul de pornire este de la 50.000 de euro. Și clienți sunt destui. Culmea este că sunt tot mai mulți care vin cu bani cash, iar aceștia beneficiază de o reducere de 5% pentru tranzacție.

,, Chiar zilele trecute am avut un client care a cumpărat o garsonieră cu banii cash la 52.000 de euro și ne-a spus că în mare parte sunt banii de vacanțe la care a renunțat din cauza pandemiei. În ultimele 2-3 luni, am avut tot mai mulți clienți care au venit să plătească cash garsonierele. Sunt căutate garsonierele și apartamentele mici în apropiere de metrou pe care mulți cumpărători vor să scoată bani din ele, din chirii, mai exact.”, ne-a declarat Cristian Duță, managerul unei agenții imobiliare.

Românii care au pus ceva bani deoparte, accesează și un credit de economii ca să cumpere o casă, în loc să facă un credit imobiliar, însă și programul Noua Casă prezintă destul de mult interes pentru tineri, mai ales că scapă de avansul.

,,Pentru cei care nu reușesc să-și cumpere case, deoarece în pandemie a crescut dorința românilor de a se muta la case, sunt tot mai multe cereri și pentru apartamentele cu teren. La periferia Capitalei, sunt cerute aceste tipuri de apartamente. Situația se schimbă în zonele centrale ale Capitalei, prețurile sunt mult mai mari, iar locuințele mai mici, însă chiar și așa avem destui clienți, motiv pentru care ne-am deschis încă un birou.”, ne-a mai spus Cristian Duță.

Programul Noua Casă, redeschis în curând

Băncile au primit deja numeroase cereri de la clienți pentru programul Noua Casă, iar odată deschis, agenții imobiliari se așteaptă la o avalanșă de noi clienți.

La un simplu calcul, cei care au un venit de la 4.000 de lei lunar, pot accesa un credit în valoare de 65.000 de euro, adică un apartament de 2 camere la periferia Capitalei. Ei trebuie să achite avansul de 5%, aproximativ 5.000 de euro, iar rata lunară ar fi de 1.600 de lei.

Mulți se bucură de această afacere, întrucât dacă ar fi să închirieze un apartament i-ar costa cu cel puțin 50 de euro mai mult, astfel că preferă să plătească rată și să rămână cu locuința la final.

Piața chiriilor este una incertă în continuare, deoarece tot mai mulți studenți preferă să rămână acasă și să studieze de la distanță, decât să plătească chirii de sute de euro lunar. Același lucru este valabil și în cazul angajaților care lucrau în altă localitate și acum au ocazia să o facă remote.

Piața imobiliară se apropie de boom-ul din 2008

Înainte de criza economică din 2009, o garsonieră în Capitală se vindea cu 60.000 de euro, situație prevăzută pentru acest an. Dacă în urmă cu 3-4 ani, o garsonieră se vindea și cu 25.000 de euro, acum greu mai găsești sub 45.000 de euro. Motivele majorării prețurilor sunt multiple, inclusiv lipsa forței de muncă.

,,Prețul terenurilor a crescut cu 30% în ultimul an și materialele de construcții vor mai crește, iar angajați sunt tot mai puțini. Mulți investitori au început să plece în India ca să recruteze muncitori.”, ne-a mai spus Duță.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

O nouă organigramă pentru Televiziunea Română

Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a votat, în şedinţa din 25 mai 2023, noua organigramă a Societăţii Române de Televiziune. Organigrama vizează, pe lângă...

Decizie radicală luată de autoritățile din China! S-au șters 1,4 milioane de postări de pe rețelele de socializare

Autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic din China a declarat că 1,4 milioane de postări din rețelele de socializare au fost șterse în urma...

Camera Deputaților achiziționează noi sisteme de control antitero de peste 3 milioane de lei

Camera Deputaților cumpără sisteme de control antitero, în valoare de peste 3 milioane de lei. Motivul este că sistemele actuale sunt vechi de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă