16.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăEconomieFoto interviuMedeea Marinescu - "Fata din Est"

Medeea Marinescu – “Fata din Est”

Cand o privesti, nu stii ce sa crezi: este femeie sau copil. Medeea Marinescu se intoarce. Dupa 25 de ani de la “Maria Mirabela”, Medeea revine pe marile ecrane intr-o productie franceza si va incerca sa ne convinga ca “Mirabela” a crescut, si dintr-un copil pus pe sotii s-a transformat intr-o femeie frumoasa si talentata.

– Care este lumea Medeei Marinescu si intre ce dimensiuni se desfasoara ea?
– Intre ce dimensiuni… este foarte simplu. Inca imi place sa cred ca lumea mea este nesfarsita pentru ca intotdeauna am ceva de facut si ceva de gandit. Niciodata eu nu ma voi plictisi cu mine insami. Mi s-a intamplat ca de foarte multe ori sa fiu in preajma cuiva, sa fiu cu cineva cu care imi doream sa fiu si sa ma simt plictisita. Dar eu cu mine, niciodata.
– Cu multi ani in urma ai jucat in filmul doamnei Elisabeta Bostan “PROMISIUNI”, alaturi de mari actori ca: Maria Ploaie, Ion Caramitru, Mircea Diaconu etc. Cei ce au vizionat acest film nu vor uita niciodata acele lacrimi pline de candoare care ti se prelingeau pe frumosii obraji de copil. Ce a insemnat pentru tine acel rol?
– Vorbiti despre lacrima care se nastea atunci in cadru? Este destul de greu sa obtii asa ceva. Numai un copil poate. Am jucat in mai multe filme, cum ar fi “Iarna bobocilor”, “Proba de microfon”, “Maria Mirabela” etc., dar cred ca rolul din filmul “Promisiuni” a fost momentul de cotitura in viata mea. Si trebuie sa explic treaba asta: a fost un rol greu, un rol nu chiar la indemana unui copil de 11 ani. Pentru ca atatia aveam pe-atunci. Acest rol, care presupunea o anumita maturitate, m-a facut sa cred la vremea respectiva ca asta este menirea mea: sa fiu actrita. Si succesul nu s-a lasat mult timp asteptat: datorita acestui rol am primit premiul pentru interpretare feminina, premiul Asociatiei Cineastilor din Romania in anul 1986.
– Dupa 25 de ani, revii pe marile ecrane intr-o productie a studiourilor Gaumond din Franta “Fata din Est”/”La fille de l'est”. Cum s-a intamplat?
– Echipa de productie a acestui film a venit in Romania, in vara anului 2004, si s-au facut auditii de actori pentru rolul principal. In acea perioada eu nu eram in tara, dar regizoarea, Isabelle Mergo, a vazut o fotografie de-a mea si l-a intrebat pe directorul de casting daca ma poate chema la probe. Am ajuns la Paris, pentru auditii tot in vara anului trecut, iar in toamna mi s-a spus ca am fost aleasa. Stiu ca la casting au participat nu numai actrite din Romania, dar si din Rusia sau Polonia. Batalia finala s-a dat intre mine si actrita care a jucat in ultimul film al lui Kusturica, “Viata-i un miracol”. Filmarile au inceput in februarie, doua saptamani s-a filmat la Bucuresti, dupa care doua luni in Franta.
– Ne poti spune, in cateva cuvinte, care este povestea “Fetei din Est”?
– Este o comedie romantica, o poveste foarte frumoasa. Un fermier francez ramane vaduv. Pentru ca nu se putea descurca cu toate la ferma, a dorit sa se recasatoreasca. De fapt i s-a sugerat lucrul acesta. El afla ca femeile estice, de fapt nevestele estice, sunt cele mai potrivite pentru asa ceva. Prin urmare, vine in Romania, printr-o agentie matrimoniala, sa caute nevasta potrivita. Aici gaseste o fata foarte saraca, o fata disperata, care are un copil din flori si care isi doreste cu ardoare sa scape de saracie. Se casatoresc si pleaca in Franta, ea ascunzandu-i pana la final ca aici lasa un copil, o fetita de 6 ani. Si de aici incepe povestea.
– Stiu ca in acest film, “Fata din Est”, ai jucat alaturi de un actor francez. Despre cine este vorba?
– Este adevarat, am jucat alaturi de un mare actor francez – Michel Blanc -, subliniez acest lucru. Sigur ca pentru publicul roman, obisnuit acum cu o invazie de filme americane, obisnuit cu celebritatile americane, poate ca numele de Michel Blanc nu le va fi foarte cunoscut. Este posibil asa ceva. Dar Michel Blanc este o mare personalitate in lumea cinematografiei. De ce? Pentru ca el este actor, regizor si dramaturg. Cand i-am spus maestrului Radu Beligan de Michel Blanc, a sarit de doi coti in sus: “Cum, joci cu Michel Blanc? Pai este o mare personalitate, este un actor complet”.
– Pentru cei de dincolo de scena, pentru spectatori, actorul inseamna un om care si-a implinit un vis. Medeea Marinescu – actrita fiind – si-a implinit visul?
– Da, din acest punct de vedere ma simt implinita. Am citit odata un fragment dintr-un interviu al unui mare actor si am gasit foarte interesant ce spunea: “Iubesc mai mult rolurile pe care le-am dorit sa le fac decat pe cele pe care le-am facut. De ce? Pentru ca ele mi-au tinut intotdeauna vii speranta si visarea. Un rol pe care-l faci dupa un timp il uiti”. Eu as zice ca nu il uiti, aici nu sunt intru totul de acord. Dar ceva este totusi adevarat. Un rol pe care nu il faci iti hraneste toata viata speranta si visul catre acel rol. Ma simt implinita pentru rolurile, filmele sau rolurile din teatru pe care le-am facut, dar in acelasi timp, ca sa zic asa, ma tin vie dorinta si visarea mea catre alte roluri.
– Cand va avea loc premiera filmului “Fata din Est”?
– Premiera oficiala are loc pe 11 ianuarie 2006, la Paris. In Romania nu stiu exact cand va ajunge, depinde de cine si cand il va cumpara. Eu sper ca totusi in primavara anului 2006 va rula si pe ecranele romanesti.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă