7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeEconomieFoto interviuActrița Angelina Jolie denunță "o explozie de suferinţă"

Actrița Angelina Jolie denunță “o explozie de suferinţă”

Actriţa Angelina Jolie, a caracterizat, sâmbătă, în Turcia, criza refugiaților strămutaţi din cauza conflictelor armate ca fiind “o explozie de suferinţă”, relatează Mediafax.

Aflată pentru a treia oară în Turcia, de la începutul conflictului din Siria, în 2011, Jolie – emisar special din partea Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) – a atenţionat că sirienii şi irakienii nu mai găsesc adăpost, având în vedere că statele vecine au atins capacitatea maximă de găzduire.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a publicat un raport conform căruia, în prezent, în lume, există 59,5 milioane de oameni strămutaţi, mai mulţi refugiaţi decât în oricare alt moment al istoriei.

Citește și: Papa Francisc deplânge soarta imigranților: Sunt victime ale nedreptății

Împreună cu înaltul comisar pentru refugiaţi al ONU Antonio Guterres, Jolie s-a întâlnit cu preşedintele turc Tayyip Erdogan, în oraşul Midyat, aflat la 50 de kilometri de graniţa cu Siria, unde a vizitat şi o tabără de refugiaţi.

Din cauza războiului din Siria, peste 3 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara, iar în adăposturile turceşti trăiesc 1,8 milioane de refugiaţi sirieni, dar şi câteva mii de yazidi, reprezentanţi ai uneia dintre cele mai vechi religii de pe Pământ, ramură distinctă a kurzilor, care au plecat din Irak din cauza atacurilor grupării Statul Islamic, începând din luna august a anului trecut.

Conflictele care continuă în Irak şi Siria au făcut ca Turcia să depăşească Pakistanul, devenind gazda cea mai importantă din lume pentru refugiaţi, doar cheltuielile pentru ajutorarea sirienilor ridicându-se la aproximativ 6 miliarde de dolari, mai arată raportul UNHCR.

Citește și: Mesajul lui Aurescu, de Ziua Mondială a Refugiatului

Angelina Jolie, în vârstă de 40 de ani, a fost numită ambasador al bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi în 2001. În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de emisar special, întrucât actriţa americană a dovedit în circa un deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste cinci milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

 

 

 

Cele mai citite

Jose Mourinho și-a criticat jucătorii, după ce AS Roma a remizat cu vicecampioana Elveției

După ce AS Roma a remizat în deplasare cu Servette Geneva, scor 1-1, în Europa League, antrenorul italienilor, Jose Mourinho, și-a criticat dur jucătorii,...

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România, în scădere

În primele zece luni ale acestui an, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,3%, comparativ cu perioada similară...

Jose Mourinho și-a criticat jucătorii, după ce AS Roma a remizat cu vicecampioana Elveției

După ce AS Roma a remizat în deplasare cu Servette Geneva, scor 1-1, în Europa League, antrenorul italienilor, Jose Mourinho, și-a criticat dur jucătorii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă