Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UE cere majorarea impozitelor si reducerea cheltuielilor

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii la UE, ...

Share

Rl online 0 comentarii

27.04.2006 - 00:00
Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii la UE, transmite Bloomberg..

Introducerea cotei unice de impozitare, la inceputul anului trecut, ingreuneaza posibilitatea acoperirii cheltuielilor legate de integrarea in UE, au apreciat ministrii, intr-un proiect de raport obtinut de Bloomberg. De asemenea, reducerea fiscalitatii ar putea provoca deteriorarea semnificativa a situatiei finantelor publice, in cazul in care conditiile ciclice favorabile din prezent vor lua sfarsit. Cota unica de impozitare de 16% a fost adoptata la 1 ianuarie 2005, inlocuind nivelul de 25% al impozitului pe profit pentru companii si un sistem cu cote variind intre 18% si 40%, in functie de valoarea veniturilor, pentru persoanele fizice.
Nivelul veniturilor la bugetul de stat, ca pondere din PIB, este, la momentul actual, mai redus decat in oricare dintre statele membre UE. Fondul Monetar International, ale carui recomandari sunt luate in considerare de UE, a apreciat ca Romania trebuie sa majoreze veniturile bugetare la 35% din PIB, de la 29,7% in anul 2005.
Totodata, ministrii Finantelor din statele membre UE vor recomanda reducerea cheltuielilor, pentru a determina diminuarea deficitului bugetar. Guvernul a majorat, saptamana trecuta, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB tinta privind deficitul bugetar in acest an, pentru a majora cheltuielile pentru investitii si proiecte sociale. "Credibilitatea politicii de cheltuieli a Romaniei depinde de adoptarea unor masuri mai prudente in domeniul salariilor personalului bugetar, de capacitatea de a diminua cheltuielile curente si de imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene", potrivit documentului UE.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...