Șef nou la ASF. Cine i-ar putea lua locul lui Mișu Negrițoiu

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), are prima șansă pentru preluarea postului de președinte al instituției. Schimbarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF este dorită după ce acesta a luat mai multe decizii controversate, cel mai mare scandal fiind legat de explozia prețurilor la polițele RCA.

Share

Teodora Cimpoi 0 comentarii

Actualizat: 15.03.2017 - 12:30

Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), are prima șansă pentru preluarea postului de președinte al instituției.

Schimbarea lui Mișu Negrițoiu din fruntea ASF este dorită după ce acesta a luat mai multe decizii controversate, cele mai mari scandal fiind legate de falimentarea societății Astra Asigurări și de explozia prețurilor la polițele RCA.

Anul trecut creșterea prețurilor polițelor de asigurări a fost blocată printr-o ordonanța de urgență dată de Guvernul Cioloș, în luna noiembrie, prin care au fost înghețate prețurile pe o perioadă de șase luni. Constantinescu are experiență în mediul privat, a  fost director al Romexterra Leasing și președinte al Asociației Societăților de Leasing din România (ASLR).

Pentru postul de vicepreședinte pe asigurări lupta este foarte aprinsă, la sediile partidelor de guvernământ fiind analizate nu mai puțin de zece CV-uri, scrie Profit.ro.

Mișu Negrițoiu a căzut în dizgrație încă din luna septembrie a anului trecut. De atunci, parlamentarii PSD, care l-au și numit pe Mișu Negrițoiu în mai 2014, au încercat în mai multe modalități să provoace plecarea președintelui ASF, pe care l-au acuzat că a distrus companiile românești din asigurări și că a generat creșterea fără precedent a prețurilor RCA. De altfel, comisiile de specialitate din cele două camere ale Parlamentului au și emis, anul trecut, un raport în care recomandă demiterea lui Negrițoiu.

Ca să aibă mai multe șanse de succes în schimbarea lui Negrițoiu, fără ca demiterea să fie contestată și câștigată în instanță, deputații și senatorii au inițiat procedurile pentru modificarea legii de funcționare a ASF, astfel încât revocarea membrilor să poată fi făcută mai ușor și în condiții de legalitate. Procedura de revocare a lui Negrițoiu va fi reluată în cel mai scurt timp, dacă președintele ASF nu renunță la post de bună voie.

Modificări la polițele RCA

Cel mai mare scandal legat de ASF a izbucnit anul trecut, după ce transportatorii au declanșat proteste ample în stradă, din cauza scumpirii foarte mari a polițelor RCA. Creșterea prețurilor polițelor de asigurări a fost blocată printr-o ordonanța de urgență dată de Guvernul Cioloș, în luna noiembrie, prin care au fost înghețate prețurile pe o perioadă de șase luni. ASF ar putea să introducă în pachetul de acțiuni pentru stabilizarea pieței RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, în luna martie, conceptul de „client cu risc ridicat”, dar și prețuri de referință.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...