13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInstitutiile financiare nebancare, pasuite

Institutiile financiare nebancare, pasuite

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va propune Parlamentului un amendament la Legea privind institutiile financiare nonbancare (IFN), prin care sa fie prelungit termenul de sase luni obligatoriu pentru indeplinirea cerintelor de capital minim, de 200.000 de euro, pentru aceste companii.

“Un numar de societati, nu foarte mare, dar relativ ridicat, nu indeplinesc aceasta limita de capital si ar fi dificil sa o atinga pana la 31 august. Vom propune Comisiilor de finante-banci din Parlament sa prelungeasca acest termen pentru ca, gradual, institutiile sa indeplineasca cerintele de capital”, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu. El a anuntat ca, dupa evaluarile specialistilor, banca centrala a decis sa nu modifice limita minima de capital fixata prin ordonanta de urgenta privind institutiile financiare nonbancare. Astfel, Georgescu a raspuns unor intrebari privind eventualitatea ca BNR sa indice limite diferite de capital pe anumite categorii ale institutiilor financiare nonbancare.

Nu se doreste o suprareglementare

In acelasi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a tinut sa transmita operatorilor din piata financiara nonbancara ca banca centrala nu doreste o suprareglementare a acestor entitati si ca s-a urmarit doar evitarea posibilelor momente de criza si un cadru legal nediscriminatoriu fata de sistemul bancar.
“Nu are nimeni intentia de a descuraja intermedierea financiara, nici pe segmentul de institutii financiare nonbancare, nici in sistemul bancar, deoareceÊRomania are unul dintre cele mai mici grade de intermediere”, a afirmat Isarescu.
In acelasi timp, Isarescu i-a asigurat pe reprezentantii societatilor financiare nonbancare ca normele specifice pe care banca centrala va trebui sa le emita vor fi elaborate in consultare cu jucatorii de pe acest segment, prin dezbatere publica, dar respectand prevederile ordonantei aprobate de Parlament.

Va fi afectata dezvoltarea industriei de leasing?

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), industria de leasing, componenta importanta a segmentul financiar nonbancar, va fi afectata de noile reglementari impuse de Banca Nationala, care vor ridica obstacole suplimentare operatorilor.
“Societatile de leasing sunt si asa greu incercate de instabilitatea legislativa, dezvoltarea economica, lipsa de informare publica si presiunea concurentiala. Luand in considerare toate acestea, anticipam ca ele vor conduce la cresterea costurilor operatiunii de leasing si vor afecta ritmul de dezvoltare a pietei de leasing inregistrat pana acum”, se arata intr-un comunicat al ASLR. Totusi, asociatia este de acord ca, in masura in care reglementarile vor tine seama de pozitia societatilor de leasing, s-ar putea atinge tinta finala, si anume aceea a unei mai bune organizari a pietei de profil.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă